Diplomatisk

Som klima- og utenriksminister er Espen Barth Eide øverste politiske leder for det norske diplomatiet. Forhåpentligvis har diplomatiet bedre ferdigheter i diplomati enn Barth Eide.

Av en eller annen grunn kommer jeg i tanker om en historie om Bjørnstjerne Bjørnson og Christian Michelsen i forbindelse med unionsoppløsningen i 1905. Unionsforhandlingene var på et vanskelig punkt og Bjørnson sendte telegram til Michelsen med ordlyden «Nu gjelder det å holde sammen». Fra Michelsen kom et raskt svar: «Nu gjelder det å holde kjeft.» Barth Eide kjenner selvsagt historien og vet at den ikke er sann. Men han kunne jo lære noe av den likevel.

For klima- og utenriksministeren var i NRKs Politisk kvarter 29 mai. Den skattefinansierte radiokanalen har gitt innslaget tittelen Hvor går Norges røde linje overfor Israel? Programleder var Ole Reinert Omvik, som brukte Yama Wolasmal til korte (og nøytrale?) faktainnslag. Innslaget vakte en viss oppsikt på grunn av klima- og utenriksministerens ordbruk. Dagbladet gjenga på trykk hva han sa. Tilfeldigvis ble riksmekler Mats Ruland også intervjuet denne dagen, og demonstrerte at det går an å snakke om følsomme spørsmål uten å tråkke i salaten.

Men det palestinske informasjonskontoret i Oslo er nå oppgradert til ambassade. Israels ambassade ligger ved en annen side av det trekantete området som Slottsparken utgjør, mens utenriksdepartementet ligger ved den tredje siden. Det er kortere gangavstand fra UD til Palestina enn fra UD til Israel. Men det er enklere å kjøre til Israel (og motsatt, om ambassaden skulle være interessert). Barth Eide har forsøkt å besøke Israel.

Israels ambassade.
Palestinas ambassade.
Utenriksdepartementet.

For noen år siden sto blogginnlegget Israel og Palestina – mange spørsmål, få svar. Siden HAMAS-terroren 7. oktober har det stått 15 innlegg her i bloggen knyttet til den pågående krigen. I disse innleggene har jeg prøvd å gi alternative synspunkter på konflikten – med innestemme. Det kommer nok flere innlegg. Burde jeg utgi dem samlet som e-bok? Her er de i hvert fall som kronologisk liste med lenker:

«Day of infamy» (13. oktober 2023)

Gazanytt (20. oktober 2023)

Gaza-nytt – igjen (27. oktober 2023)

Krigsretorikk (10. november 2023)

Ordvalg om Gaza (24. november 2023)

Noen ordforklaringer (1. desember 2023)

Hensikt og middel (12. januar 2024)

Innestemme om Gaza? (26. januar 2024)

Ubalansert (2. februar 2024)

Arabisk på norsk (1. mars 2024)

Propagandakrig (29. mars 2024)

Full dekning av Gaza-krigen? (12. april 2024)

Fra elven til havet (10. mai 2024)

På den annen side … (24. mai 2024)

Anerkjennelse har konsekvenser (31. mai 2024)


Til innholdsliste for denne utgaven

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *