Ordvalg om Gaza

I nyhetsmeldinger om Gaza-krigen er ordvalget viktig – som tidligere påpekt her i bloggen, Når NRK melder at helsedepartementet i Gaza sier noe, mens Israel hevder noe, har den skattefinansierte mediekanalen etter mitt syn tatt stilling til hvilken av partene som er mest pålitelig, dog uten å nevne at «helsedepartementet i Gaza» er det samme som HAMAS.

BBC brakte samme melding på sine nettsider med en langt mer informativ overskrift. Etter seks ukers krigshandlinger på Gazastripen har jeg avskrevet NRK som pålitelig kilde til hva som faktisk skjer. Det er sannsynligvis umulig å finne reportere som er helt nøytrale, men det er institusjonen NRKs ansvar å sørge for at det som blir sendt, ikke tar parti for noen av partene.

Tirsdagen etter HAMAS’ terrorangrep lørdag 7. oktober behandlet Aftenposten Gaza-krigen både på lederplass, som ett av flere nyhetsinnslag (– Enorm feil å stanse all bistand) og i form av debattinnlegg (Behendige utelatelser, Var angrepet egentlig så overraskende?)

Det finnes neppe noen rask og enkel løsning på Palestina-striden. Jeg er fristet til å minne om hva vi sa da jeg gikk på skolen: «Den klokeste gir seg først.»


Til innholdsliste for denne utgaven

1 kommentar

  1. Ja, jeg er enig, Torgeir, ordvalget avslører jo om man driver journalistikk eller politikk. Jeg har en viss faglig bakgrunn, og har lenge gjort de samme observasjoner, i denne og i andre saker, innenriks og utenriks. Det er både farlig og uakseptabelt at visse nettverk har privatisert det meste av våre skattebetalte medier med sin hersketeknikk, sine nettverk, sitt verdensbilde, ensidighet, ordbruk (nyord, som George Orwell kalte det i «1984»), sverting og forfølgelse.
    Mens Ola Dunk står med «lua i handa» som alltid, og lar seg manipulere. Vanlige norske folk er også avskåret fra ytringsfrihet til å protestere f.eks. ved å få innlegg på trykk. Akademikere og alle slags muslimske talspersoner, derimot.
    Slik destabiliserer disse nettverkene våre land, og pendelen kan svinge andre veien, kanskje minst like hegemonisk. Det kan bli farlig.
    NRK har dag etter dag i lang tid fremstått nærmest som et slags Hamas-tv (den daglige hat-timen, Orwell) med ukritisk hjernevask og kildebruk fra en islamistisk terrororganisasjon og et muslimsk diktatur. Muslimske demokratier finnes som kjent ikke. Hvor går Norge?
    Det er også interessant å notere at svenske og danske medier har hatt en helt annen tilnærming og dekning av krigen mellom terror-Hamas og demokratiet Israel.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *