7. juni

Aftenposten 7. juni 1905. Klikk for å lese avisen.

Flaggdagen i dag markerer unionsoppløsningen i 1905. Unionen med Sverige ble, sies det, oppløst i en bisetning. Det stemmer når man leser stortingsvedtaket. I mitt arkiv ligger et eksemplar av Dagbladet fra 7. juni 1905, sendt til min mormor som var i USA og tatt med hjem til Norge av henne. Her må vi nøye oss med Aftenposten.

Et resultat av unionsoppløsningen var at statsflagget (splittflagget) ble «helt norsk» (uten unionsmerket «stillesalaten»), slik handelsflagget hadde vært siden 1898. Min bestefar skal ha bivånet flaggskiftet på Akershus festning.

Datoen 7. juni er symboltung også i Israel. Det var på denne datoen i 1967, under «seksdagerskrigen», at Jerusalem ble inntatt av israelske styrker – byen hadde til da vært okkupert av Jordan, som inngikk våpenhvile med Israel på denne datoen. Videre: I 1981 angrep israelske jagerfly den irakiske atomreaktoren Osirak og ødela den. Det fikk meg til å tenke på Tom Lehrers sang Who’s next?, som handler om atomvåpen sett med et 1960-tallsblikk:


Til innholdsliste for denne utgaven

2 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *