«Day of infamy»

En gang het det seg at all PR god PR. Det kan virke som om den palestinske organisasjonen Hamas har tatt denne feilaktige påstanden inn over seg. Beskrivelsene av Hamas-aksjonen lørdag 7. oktober er i hvert fall ikke god PR. Bortsett fra måneden (oktober, ikke desember) kan mye minne om innledningen i Franklin D. Roosevelts tale til Kongressen etter det japanske angrepet på Pearl Harbor i 1941.

Nå er det ikke noe nytt at representanter for de som bor i på Gaza-stripen vil ta livet av jøder. Det ble dokumentert allerede i 1964 i et Falkeklubben-program om barnesykehuset som Wenche Myhres fan-klubb samlet inn penger til.

Fra NRK Falkeklubben i 1964. Se hele filmen.

1964 er lenge siden, men det er bare fire år siden Aftenposten dokumenterte hvordan palestinske lærebøker så ut da – i et skolesystem som Norge den gang støttet med 40 millioner kroner årlig, en støtte man planla å øke betraktelig.

De to mest kjente palestinske organisasjonene er PLO og Hamas. Den første har sin tyngde i de palestinske områdene på Vestbredden av elven Jordan, den siste på Gazastripen. Begge er anti-israelske, og Hamas anerkjenner fortsatt ikke Israel som stat.

Den siste Hamas-aksjonen viser at organisasjonen ikke følger internasjonalt anerkjente regler for krigføring. Men de har sine egne! Under stridighetene i Jenin tidligere i år hørte jeg i et radiointervju en representant for den palestinske siden si at alle israelere er legitime militære mål fordi de avtjener verneplikt.

I en så opphetet situasjon som den vi har nå, er det befriende å høre styreleder Ronen Bahar i det mosaiske trossamfunnet understreke at terrorhandlingene lørdag ble utført av Hamas, ikke av palestinerne. Det er også interessant å høre hva tidligere direktør for Norsk Folkehjelp i Palestina, Anja Riiser, sier i et radiointervju om forholdet mellom Hamas og befolkningen i Palestina.

Fra NRK-intervju med Anja Riiser 11. oktober 2023. Hør hele intervjuet.

Det foregående ble skrevet onsdag, med sitat i innledningen fra en tidligere amerikansk president. Torsdag fikk jeg en video som gjør at dette innlegget kan avsluttes med den sittende amerikanske presidenten. Joe Biden holdt en tale som er brukt som lydspor til forskjellige klipp:

Les også: Israel og Palestina – mange spørsmål, få svar fra mai 2018. Sist i innlegget er det lenker til flere innlegg om Palestina-konflikten.


Til innholdsliste for denne utgaven

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *