Virtuell virkelighet 45/22

Denne spalten het tidligere Alternative fakta, som fortsatt er kategori-betegnelsen. I Alternative fakta lå vekten ofte mer på det alternative enn på fakta. Her i Virtuell virkelighet kan vekten  ligge mer på det virtuelle enn på virkeligheten.

Navneskiftet ble forklart i siste utgave av Alternative fakta 15. januar 2021.


E-post mottatt i slutten av oktober.

Vv 1: Tilbud Meldingen ved siden av dukket opp i bloggerens e-post for noen uker siden, med tilbud om en pris på 572 øre/kWh fra 1. november og ut året. Prisen for oktober var – ifølge oktoberfakturaen – 450 øre/kWh. Tilbudet er arkivert.

.

֎֎֎

Vv 2: Jordomseiler. Portugiseren Magellan (han het egentlig Fernão de Magalhães) har fått æren for den første jordomseilingen (Suksess og «fiasko» – 21.10.2022). Men han kunne ikke blitt medlem av Kapp Horn-klubben, i hvert fall ikke med jordomseilingen som bakgrunn. For Magellan rundet ikke Kapp Horn, som ligger lengst sør i Sør-Amerika. Han seilte gjennom Magellan-stredet nord for Ildlandet, der Kapp Horn ligger lengst i sør.

֎֎֎

Asker og Bærums Budstikke 31. oktober 1972.

Vv 3: Gammelord. I klippet ved siden av står to ord som trolig må forklares for personer født for mindre enn 20 år siden. Til hjelp i forklaringen får bloggens lesere her lenker til bilder av både telefonkiosk og telefonkatalog.

.

.

֎֎֎

A-magasinet 28. oktober 1972. Klikk for å lese.

Vv 4: Hudpleie. For de av bloggens lesere som kan ha glede og eventuelt nytte av det, bringes annonsen ved siden av. Produktet har muligens gått ut av sortimentet.

.

.

.

.

.

֎֎֎

Vv 5: Opprusting. For femti år siden hadde A-magasinet en lengre artikkel om Christian Michelsen og unionsoppløsningen i 1905. Der var det også bilder fra Ørje fort, en av grensebefestningene som ble bygd i opptakten til unionsoppløsningen (i tilfelle krig med Sverige), men som ble nedlagt som en del av «skilsmisseavtalen». Det som ikke står, og som bloggeren fikk vite under et besøk på Ørje museum for noen år siden, er at restaureringen av fortet krevde forhandlinger mellom Norge og Sverige før man kunne begynne. Kanonene på Oscarsborg ble visst også anskaffet i forbindelse med den norske opprustningen før unionsoppløsningen, men de ble heldigvis ikke forhandlet bort, og kom til nytte 9. april 1940.

֎֎֎

Aftenposten 16. oktober 2022.

Vv 6: Motto. Sitatet ved siden av er en variant av et av bloggerens motto: «Verdens sentrum er der jeg til en hver tid befinner meg.»

.

.

֎֎֎

Aftenposten 21. oktober 1972. Klikk for å lese.

Vv 7: Pels. Det finnes visst fortsatt en og annen som besitter en minkpels (og som følgelig er av dem som ikke tar sjansen på at klimaet skal bli varmere). Les mer om det fortreffelige plagget i klippet ved siden av!

.

.

֎֎֎

Resett 14. september 2022.

Vv 8: Fraktgods? Klippet ved siden av sto i Resett etter at dronning Elizabeth døde i september. Bloggeren, som er språknerd, påstår hardnakket at avdøde statsoverhoder (og andre avdøde) ikke fraktes, men bringes eller flyttes, til nød kan man si at de blir transportert. Og ordet live (levende) i denne sammenhengen er åpenbart malplasert.


Til innholdsliste for denne utgaven

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *