Suksess og «fiasko»

Magellanstredet markert med Googles røde «ballong».

Magellanstredet skiller Ildlandet fra det sør-amerikanske kontinentet, og ble (ifølge Wikipedia) oppdaget på dagens dato i 1520 av portugiseren Fernão de Magalhães (i Norge bedre kjent som Ferdinand Magellan). Han har fått navnet sitt knyttet til den første jordomseilingen, selv om han ble drept i kamp med innfødte på Filippinene halvannet år før omseilingen var fullført.

Trafalgar, ca. 45 km vest for Gibraltar-stredet.

Trafalgar er et annet maritimt navn knyttet til dagens dato. Slaget ved Trafalgar fant sted i 1805, under napoleonskrigene. Den britiske flåten seiret, men lederen, admiral Horatio Nelson, ble dødelig såret. Han har fått sin statue på en søyle på Trafalgar Square i London, der også det norske juletreet blir tent hvert år.

For admiral Nelson personlig ble slaget ved Trafalgar en fiasko, ettersom han døde av skadene han fikk. En norsk London-«fiasko» er også knyttet til dagens dato. Musikalen Which Witch av og med Benedicte Adrian og Ingrid Bjørnov hadde premiere i oktober 1992, og ble dårlig mottatt av kritikerne. Når fiasko står i anførselstegn ovenfor i dette avsnittet, er det fordi bloggeren, som overvar Which Witch-oppføringen i Oslo konserthus, ikke er enig med anmelderne. Musikalen ble også omtalt her i bloggen i oktober 2021, og her gjentas et av de musikalske høydepunktene, Eternally:


Til innholdsliste for denne utgaven

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *