Snart skoleferie – og lærerstreik?

I overskriften og i teksten nedenfor er streik brukt om det som egentlig er en gisselaksjon. Det er gjort av plasshensyn. Mer om gisselaksjoner i blogginnleggene Alternativ til gisselaksjon (streik) og UNIO i gisselaksjon fra henholdsvis juni og mai 2021.


Lærerne var ikke fornøyd med den tariffavtalen som deres medforhandlere godtok. Derfor blir det visst lærerstreik. Men på grunn av bestemmelsene om streik, kan den først begynne to uker etter at meglerens forslag ble lagt frem, dvs. 7. juni. Da rekker lærerne akkurat å spolere sommeravslutningen for de elevene som heller ikke har hatt noe slikt de siste to årene pga. koronatiltakene.
Og det blir nok merkbart når lærerne streiker i skoleferien!

«Bjørn om vinteren og lærer om sommeren». Den lange skoleferien om sommeren var grunnlaget for denne beskrivelsen av en ideell tilværelse (bjørnen sover som kjent om vinteren). Men lærernes ferie er ikke det samme som skoleferien. I tariffavtale er det fastsatt at lærernes ferie avvikles sammenhengende med avslutning siste virkedag i juli måned.

Den som streiker, mottar ikke lønn fra sin arbeidsgiver. I praksis vil dette si at kommunene, som er lærernes motpart i tariffoppgjøret, sparer det meste av junilønnen til streikende lærere. Hvis alle lærerne i Bærum kommune streiker, blir det en besparelse på mer enn 50 millioner kroner.

Nå lider lærerne neppe noen nød denne sommerferien, for de har krav på å få utbetalt feriepenger som ble opptjent i fjor. Men neste år kan det kanskje bli litt smalhans hvis kommunenes lønnskontorer justerer utbetalingen av feriepenger slik at ikke-utbetalt lønn i streikeperioden ikke inngår i grunnlaget for neste års feriepenger.

Donald John Trump har sin egen løsning på lærernes lønnskamp (skjermdump fra NRK Dagsrevyen – klikk for større bilde der tekstingen er leselig).

Ikke lenge etter at trusselen om lærerstreik ble kjent, ga tidligere USA- president Donald John Trump uttrykk for at han mente lærerne burde bevæpne seg. Da kan det bli spennende på skolene utover høsten – hvis ikke lærerne streiker, da.

.

.

Se også Tilbakeblikk 02.09.22


Til innholdsliste for denne utgaven

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *