Virtuell virkelighet 22/22

Denne spalten het tidligere Alternative fakta, som fortsatt er kategori-betegnelsen. I Alternative fakta lå vekten ofte mer på det alternative enn på fakta. Her i Virtuell virkelighet kan vekten  ligge mer på det virtuelle enn på virkeligheten.

Navneskiftet ble forklart i siste utgave av Alternative fakta 15. januar 2021.


Vv 1: Festival. Langsetfestivalen 2022 ble avviklet sist tirsdag, på den ene dagen denne uken da det ikke regnet. Noen sa at vi var heldige med været. Det var imidlertid ikke hell, men dyktighet. NRK Dagsrevyen dukket som ventet ikke opp, men opptak fra festivalens høydepunkter foreligger på video, og vil bli publisert her så snart de er ferdig redigert.

֎֎֎

Vv 2: Bær. Jordbærtårnet som så vidt ble nevnt i en tidligere utgave av bloggen, er nå på plass. Det er en hengende utgave, som kan heises opp til rådyrsikker høyde, der det heller ikke er brunsnegler. Men etter fem dager er det ingen jordbær å se …

Jordbærtårn i rådyrsikker posisjon.
Jordbærtårn i vanne- og (forhåpentlig) høsteposisjon.

֎֎֎

Vv 3: Kjerkemoske. Fire moskeer i Oslo følger sjømannskirken og serverer vafler. Aftenposten fortalte om dette i et helsides oppslag.

֎֎֎

Vv 4: Forbud. For hundre år siden var det forbudstid i Norge, dvs. at det var forbudt å omsette brennevin. Et resultat av dette var utstrakt smuglervirksomhet. Aftenposten valgte å samle disse nyhetene under en felles overskrift.

Aftenposten 27. mai 1922.

֎֎֎

Aftenposten 3. juni 1922. Klikk for større bilde.

Vv 5: Monopol. Vinmonopolet ble innført for hundre år siden for å få alkoholomsetningen under kontroll. Før Monopolet kunne hvem som helst selge vin, som man ser av annonsen ved siden av. Brennevin var helt forbudt også etter at monopolet ble innført, derav navnet vinmonopolet. Brennevinsforbudet ble opphevet i 1927 etter en folkeavstemning.

֎֎֎

Aftenposten 31. mai 2022.

Vv 6: Søk. «Vi søker Jakob Weidemann,» står det i en annonse fra Blomqvist. Da nytter det nok ikke med annonse i Aftenposten, for Jakob Weidemann døde i 2001.

֎֎֎

Resett 23. mai 2022. Klikk for å lese.

Vv 7: Innføringsdato. «Stor uenighet om strengere regler for elsparkesykler som innføres i dag,» skrev Resett 23. mai. Elsparkesyklene som er innført før eller etter denne datoen, er det formodentlig ingen uenighet om.

֎֎֎

Vv 8: Dansk. NRK Dagsrevyen hadde et innslag onsdag om danskenes folkeavstemning om «forsvarsforbeholdet». Intervjuobjektene talte dansk, og var derfor tekstet – av en som ikke virker å være helt på høyden i sine dansk-kunnskaper. For når det på dansk sies: «I dag må vi si nei,» betyr vel det egentlig «I dag får vi lov til å si nei»?

Skjermdump fra NRK Dagsrevyen 1. juni 2022.

֎֎֎

Vv 9: Stemmerett. Stortinget behandlet nylig en bunke grunnlovsforslag, deriblant et forslag om å gi 16-åringer stemmerett. Aftenposten kommenterte forslaget på tegneserieplass.

Aftenposten 24. mai 2022.

Til innholdsliste for denne utgaven

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *