Sjøsprøyt over Rasmus

I dag har Rasmus navnedag. Navnet kommer fra helgenen Erasmus, som hadde sin minnedag i går. Han var biskop i Antiokia og døde som martyr i år 303.

En scene fra Erasmus Montanus. Klikk ovenfor for å lese teksten og/eller klikk her for å se denne scenen spilt på dansk.

Den første Rasmus jeg kan huske, het også Erasmus. Det må ha vært vår eminente lærer Hoset på Høvik skole som fortalte om Ludvig Holbergs skuespill Erasmus Montanus, der Rasmus Berg synes den latinske varianten av navnet hans kler ham bedre.

Senere ble jeg kjent med «Rasmus» personlig. Det var en speider som het Rasmussen til etternavn, og som bare ble kalt Rasmus. Han ble ellers kjent for utsagnet «Én S i Ras- og to i -mussen», noe han engang må ha sagt for å få etternavnet sitt stavet riktig.

På slutten av min yrkeskarriere ble jeg kjent med uttrykket Rasmus om sjø som slår inn over rekka på et skip. Om uttrykket kan ha sammenheng med at Erasmus er skytshelgen for blant annet sjøfolk, vet jeg ikke, men det kan være et påskudd til å spille Ut mot havet av Edvard Fliflet Bræin i en fremføring med instrumental- og sangsolist og Herøy Mannskor.


Til innholdsliste for denne utgaven

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *