Skattefinansiert pr. 31.05.2024

For snart tre måneder siden sendte jeg en e-post til info@nrk med spørsmål om noen av gjengangerne her i bloggen når det gjelder pussigheter i NRK. Jeg fikk svar om at meldingen var videresendt redaksjonen, og jeg venter fortsatt på svar derfra. Men det er kanskje deres stil?

Her kommer i hvert fall 18 av de 40 raritetene jeg har samlet opp siden begynnelsen av april. Når omfanget skal vurderes, må man ta i betraktning at min NRK-kontakt hovedsaklig omfatter NRK Alltid Nyheter fra ca 7:30 til 12 og nyhetssendingene på NRK TV om kvelden.


Resten av dette innlegget følger opp de tidligere innleggene Skattefinansiert / Skattefinansiert pr. 03.04.2024 (med feil dato i overskriften, skal være 04.03.2024) / Skattefinansiert pr. 02.04.2024, og har omtrent de samme overskriftene.

Nyheter på tomgang

Når det skjer noe akutt, er radioen et uovertruffent reportasje-medium. Da kan repriseklipp gjøre tidsangivelsen litt misvisende – opptaket nedenfor er gjort litt før kl. 11.

NRK Alltid Nyheter 9. april 2024.

Oversettelse

Uttrykket «alvorlige helseskader» har etter min oppfatning bare én mulig uttale på bokmål. Men NRK bruker kunstig intelligens til å lese oversettelser, og da blir uttalen selvsagt kunstig. Men hva kan man vente av en «intelligens» som fortsatt ikke har lært å uttale navnet på USAs nåværense president?

NRK Alltid Nyheter 25. mai 2024.

NRK Alltid Nyheter 10. mai 2024.

Norsk språk

I norsk tale kan ordenes tonelag («ordmelodien») skille mellom ulike betydninger, som i bønder/bønner. Slik er det ikke med ordet riket, men feil bruk av tonelag i ordet avslører at brukerens språkbakgrunn ikke er norsk. Når brukeren dessuten heter Chetan Rasogi, anses det «unorske» opphavet nærmest som bevist. Reprisesendinger av «feilen» er et eksempel på NRKs lemfeldige omgang med språket.

NRK Alltid Nyheter 24. april 2024.

Nyord eller gamle ord med ny betydning dukker stadig opp i sendingene. Omleiret slik det er brukt nedenfor, betyr trolig omringet, påvirket av beleiret.

NRK Alltid Nyheter 22. april 2024.

TV-radio

«Disse bilda vi ser,» sier Eline Buvarp Aardal. Det var i hvert fall ikke meg hun mente å inkludere med «vi», for jeg så ingen bilder på radioen min.

NRK Alltid Nyheter 19. april 2024.

Joakim Reigstad regnet også med at jeg kunne se det samme som han så.

NRK Alltid Nyheter 7. mai 2024.

Toppen av TV-radio må være når man sender lyden av en TV-sending som ikke har særlig mye lyd (jeg tror det er hva vi hører). Ida Creed introduserer innslaget.

NRK Alltid Nyheter 23. mai 2024.

Div. teknisk

Det er ikke så greit når den som studioverten snakker med, ikke sitter i studio, men er avhengig av overføringsteknikk. Og fra Marienlyst til Eidsvolls plass er det minst et par kilometer.

NRK Alltid Nyheter 17. april 2024.

Fra Tromsø, der programleder Morten Kræmer satt, til Oslo, der Lars West Johnsen satt, er avstanden omtrent 1150 kilometer. Det hjelper ikke om hele strekningen er fylt opp med kabler og link, hvis det tekniske problemet ligger i Oslo-studioet. Men heldigvis hadde Lars West Johnsen vett til å si fra.

NRK P2 12. mai 2024.

Når teknikken klipper to saker tett sammen, oppfatter lytteren dem som én sak. Det kan gi pussige resultater.

NRK Alltid Nyheter 21. mai 2024

Pressekonferanse er noe NRK Alltid Nyheter liker godt, for da ordner andre med hele programmet. Det er rart at det stadig oppstår problemer med lyden – har de ikke rutiner for slikt?

NRK Alltid Nyheter 26. april 2024.

Salutt må være et funn for radio. Hør bare på salutten fra Akershus festning 8. mai.

NRK Alltid Nyheter 8. mai 2024

Det er ikke bare radioen som har problemer med lydoverføringen. Linjen kan ha blitt sabotert i klippet nedenfor – av Israel selvsagt, ikke av HAMAS.

Og så er det alt det andre tekniske som skal klaffe.

NRK Dagsrevyen 29. april 2024.
NRK Dagsrevyen 21 29. april 2024.

Journalistikk

En av de mest kjente kjellerne i verden ligger på Vemork ovenfor Rjukan, og ble brukt under krigen av tyskerne til tungtvannsproduksjon. Da er det litt pussig å høre at den ble gjenoppdaget, slik Gry Eirin Skjelbred kunne fortelle.

NRK Alltid Nyheter 21. mai 2024

Ida Creed spente forventningene til bristepunktet med sin innledning om årets søknadstall til høyere utdanning. Spørsmålet hennes til reporteren var sånn sett en nedtur.

NRK Alltid Nyheter 26. april 2024

Skjulte meninger

Det anses godt dokumentert her i bloggen at NRK ikke er Israels beste venn. Av Sidsel Wold skjønner vi at heller ikke statsminister Netanyahu og andre israelske ledere står så høyt i kurs hos henne.

NRK Alltid Nyheter 21. mai 2024

Til innholdsliste for denne utgaven

    Legg igjen en kommentar

    Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *