Skattefinansiert

Alle de store mediehusene her i landet er skattefinansiert. Det gjelder også de to jeg benytter meg mest av: NRK og Aftenposten. NRK får sine midler (nesten alle) over statsbudsjettet, med en slags garanti for de nærmeste årene, mens Aftenpostens skattefinansiering skjer over statsbudsjettet for ett år om gangen. Begge er avhengig av skattefinansieringen, men Aftenposten har i tillegg solide reklame- og abonnements-inntekter. Det hører også med til historien at NRK-abonnementet er obligatorisk (for alle skattebetalere), enten man bruker det eller ikke, mens Aftenposten-abonnementet er frivillig – man velger om man vil betale abonnementsavgiften.

NRK-kanalene – på sparebluss i sommerferien.

Av NRK-tilbudet (15 radiokanaler, fem TV-kanaler) bruker jeg radiokanalen Alltid Nyheter og TV-kanalene NRK1 og NRK2. Alltid Nyheter er åpenbart en kanal som skal vise «bredden» i tilbudet. Som radio er den et makkverk, noe som må være et villet resultat. Jeg tror eksemplene nedenfor neppe hadde dukket opp hvis NRK-ledelsen hadde hatt kvalitet for øye.

På dagtid har kanalen egentlig pause, men fyller den med å sende lyden fra TV-kanalen NRK1 . Noen programmedarbeiderne er klar over dette, og forteller av og til radiolytterne hva TV-seerne får på skjermen. Andre vet ikke at de er på radio eller gir blaffen, noe som kan gi pussige utslag for den som hører på radio:

Om sommeren får noen prøve seg som studiovert, og avdekker at de ikke kan lese eller at de mangler allmennkunnskap.


Det er også i denne radiokanalen man kan høre ute-reportere som ikke behersker direkte reportasje uten å gjøre rare «snakkefeil». Det er ikke noe nytt, egentlig. Da Rolf Kirkvaag i 1949 skulle rapportere om OSLOFJORDs første ankomst til Oslo, skal han ha sagt – etter å ha tørrpratet lenge i påvente av at skipet skulle dukke opp: «… og der kommer hun – med baugen foran». Her er et par versjoner av dagens «snakkefeil»:

Forskjellen på før og nå er at i 1949 skjedde «snakkefeilen» én gang, og ble snakket om mange år, mens den nå sendes i reprise omtrent tre ganger i timen hele dagen, og ingen snakker om det.

Det kan være reprisene som er årsaken til merkelige gjentakelser. Disse avslører at teknikeren og/eller redaksjonsledelsen ikke har hørt lydfilene de sender. I hvert fall er det dårlig radio.

Noe av Aftenpoddens tilbud i sommerferien.

Aftenposten har beveget seg inn på NRKs media-områder med podcasten Aftenpodden. Der har man ofte spøkt med at noen har avbrutt ferien når det har skjedd noe spesielt som bør kommenteres. Men da Rødts partileder Bjørnar Moxnes stjal solbriller og senere gikk av, og da statsråd Ola Borten Moe plutselig også gikk av på grunn av inhabilitet (statsråd nr. 3 med slike problemer), sendte Aftenpodden forhåndsinnspilte programmer med omtale av andre podcaster og et intervju med Jens Stoltenberg. For riktig å markere at det er sommerferie og at man har statsstøtte og ikke er helt avhengig av abonnentene, var det ingen podcast 28. juli.

Heldigvis sender BBC som vanlig hele sommeren, og har et rikholdig programarkiv.

Klikk ovenfor for å komme til BBC Sounds og/eller les Søndagsfrokost med Sarah fra september 2021.

Til innholdsliste for denne utgaven

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *