Fra St. Croix til St. Thomas

Dansk Vestindia.

St. Croix er en bydel i Fredrikstad, men Fredriksted ligger på St. Croix. Bydelsnavnet kommer av at han som kjøpte eiendommen som han kalte St. Croix, i sin tid hadde vært embetsmann i den danske kolonien i Vestindia. Der var St. Croix med byen Fredriksted (Frederiksted) den tredje – og sist ervervede – øya i Dansk Vestindia (de andre to var St. Thomas og St. Jan). Hvordan østfoldinger uttaler St. Croix, er ukjent, men her i bloggen uttales det på fransk.

Dansk Vestindia (nå: De amerikanske Jomfruøyene) på verdenskartet. Klikk for større bilde.

Dansk Vestindia er aktuelt i dag fordi Danmark på dagens dato i 1916 avtalte å selge øygruppen til USA. Det var tredje forsøk på en slik handel. Danskene var interessert i å bli kvitt en utgiftspost, amerikanerne så på øyenes strategiske beliggenhet (dette var under første verdenskrig). Øyene kalles nå De amerikanske Jomfruøyene.

Trekanthandelen på 1700-tallet mellom Europa, Vest-Afrika og Vestindia.

Da Danmark etablerte koloni på den ubebodde øya som fikk navnet St. Jan (nå St. John), var Vestindia det ene hjørnet i den såkalte trekanthandelen. Europeiske skip seilte til Afrika med varer det var lett å selge der. Varesalget finansierte kjøp av slaver, som ble transportert over Atlanterhavet og solgt i Vestindia. Der kjøpte man sukker, som ble transportert til Europa.

Danmark deltok aktivt i trekanthandelen med selskapet Vestindisk-guineisk Kompagni, og begynte med sukkerproduksjon på øya St. Jan. Danmark hadde også festningen Christiansborg på Gullkysten i Vest-Afrika, og den danske trekanthandelen kunne dermed gå mellom danske besittelser: København – Christiansborg – Dansk Vestindia – København.

Den norske fregatten FREDENSBORG seilte i trekantfarten, men kom ut av kurs i uvær på hjemturen, og forliste ved Tromøya i Norge. Vraket ble funnet og marinarkeologisk undersøkt, og ga grunnlag for en vandreutstilling som ble vist blant annet i Ghana (på Gullkysten) og i Vestindia.

St. Thomas var den første øya som ble annektert av Vestindisk-guinesisk Kompagni, og det var denne øyas navn som fanget bloggerens oppmerksomhet. For St. Thomas er en fin jazz-låt – og en passende avslutning på dette innlegget:


Til innholdsliste for denne utgaven

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *