Boerkrig og røyk

Boerkrigen (mellom Storbritannia og boerne i Sør-Afrika) sluttet på dagens dato i 1902. Av de krigene jeg vet noe om, er dette trolig den jeg først ble kjent med. Robert Baden-Powell skrev om den i Wolf Cubs Handbook, en bok mor hadde (i norsk utgave) og som jeg leste mens jeg var ulvunge (småspeider heter det nå). Baden-Powell var oberst og sjef for den britiske styrken som ble beleiret i byen Mafeking (egentlig Mafikeng). Der brukte han ungdommer i etterretningsoppdrag, og det var noe av bakgrunnen for hans ide om speiding. Da jeg var speider, knyttet vi på en måte tråden tilbake til Mafeking. Lederen vår arbeidet i utviklingshjelpen (nå NORAD), og han kom tilbake fra en Afrika-reise (til Kenya?) med et ekte Masai-spyd, som ble trofé i en årlig konkurranse.

Det er ellers verdens tobakksfri dag i dag. Det berører meg ikke særlig, siden jeg ennå ikke har begynt å røyke. Det er også 20 år siden mange tok sin siste blås på et utested før «røykeloven» (egentlig Tobakksskadeloven) trådte i kraft 1. august 2004. Naturlig nok berørte heller ikke det meg noe særlig. Men jeg kommer i tanker om at far sluttet å røyke før jeg ble født fordi han ville være et godt forbilde for det kommende barnet. Jeg husker også at jeg lagde askebeger som julegave, enda ingen i min familie røykte – men det kom jo gjester som røykte.

Smoke gets in your eyes er en fin melodi med en tittel som forteller om noe av grunnen til at jeg ikke lot meg friste til å begynne å røyke. Jeg har funnet den kanskje første innspillingen av Smoke gets in your eyes fra 1934, med Elsie Carlisle, og en innspilling fra 1959 med Miles Davis på trompet.


Til innholdsliste for denne utgaven

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *