Likelønn?

Biting – kategorien som dette innlegget er merket med – står oppført som et av synonymene til detalj i Synonymordboka.no. Jeg har valgt ordet  fordi det også kan være substantivering av verbet å bite. Begge betydninger kan være aktuelle for det som her skrives.


En gang i tiden ble lønnen utbetalt i kontanter.

Den såkalte likelønnsdagen (dagen da gjennomsnittsmannens utbetalte lønn så langt i året er like stor som gjennomsnittskvinnens lønn for hele året) var visst i år 17. november. Den ble markert av Likestilingsminister Anette Trettebergstuen med NRK-kronikken Så er vi i gang igjen, og hun fikk svar i Resett med debattinnlegget En uærlig likelønnsdag av Martin Ellingsen og Lill May Vestly.

Lik lønn for menn og kvinner var omtalt her i bloggen i Kvinner selv stod opp og strede (november 2018). At to som utfører samme arbeid, skal ha samme lønn, tror jeg alle er enig i. Men etter hvilke kriterier skal «samme arbeid» vurderes? Både en SAS-pilot og en trikkefører har skiftarbeid og ansvar for dyrt materiell og mange passasjerers sikkerhet, så arbeidet er på mange måter det samme. Men lønnen er ikke den samme for de to yrkene.

Kompetanse i brøkregning kan være avgjørende for lønnen. Klikk for leselig størrelse på teksten.

Det kan tenkes mange kriterier for å vurdere lønnen for en arbeidstaker. Her er noen: Utdanning (riktig fag / nivå), ansvar (for personale/budsjett/materiell), personlig risiko når yrket utøves, innsatsvilje m.m.m. Og man kommer nok ikke utenom «trynefaktoren».

De to Resett-debattantene mener åpenbart at det ikke er noen vesentlig forskjell på menns og kvinners lønn, og bringer på banen en del faktaopplysninger under overskriften Den upassende sannheten sist i debattinnlegget.

Likelønnsdagen 2023 fastsettes hermed til den dagen da bloggeren Sophie Elises inntekt passerer denne bloggerens årsinntekt. Jeg tror det kan bli nokså tidlig på året.


Til innholdsliste for denne utgaven

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *