DDE og Wagner

Kan det tenkes at Wagner-gruppens sjef, Jevgenij Prigozjin, har hørt for mye på DDE? DDE har utgitt mye hørverdig; her tenkes særlig på Det umulige er mulig. I teksten, som er skrevet av Åge Aleksandersen, går én frase igjen flere ganger. Først er det som fremtidsdrøm: «Vi skoill’ land’ i et småfly på Den røde plass» . Men det slutter med «Det landa et småfly på Den røde plass».

Mathias Rust fløy fra Helsingfors til Moskva, Wagnergruppen snudde ca. 200 km sør for Moskva.

For Mathias Rust fløy i mai 1987 i en leid Cessna-172 fra Helsingfors til Moskva uten å møte hindringer, og landet på tredje forsøk like ved Den røde plass. Prigozjin må ha tenkt at med alle de ressursene han selv hadde, måtte det være mulig å innta Den røde plass fra Rostov-na-Donu. Men den fremrykkende Wagner-gruppen snudde da det var omtrent 20 mil igjen.

Det ble en durabel oppvask etter Rusts flytur, og det påstås at Mikhail Gorbatsjov benyttet anledningen til å fjerne en del uønskede elementer i det sovjetiske styringsverket. Det blir spennende å se om Vladimir Putin gjør noe lignende.

Men så var det Wagner. Det er vel det eneste personnavnet som forbindes med det avbrutte opprøret. Richard Wagner var komponist, og leiesoldat-gruppen skal visstnok ha fått navn etter ham fordi dens stifter beundret Adolf Hitler, som hadde Wagner som yndlingskomponist. Tross forbindelsen til Hitler, er Wagners musikk høreverdig. Her er ouvertyren til Tannhäuser:


Til innholdsliste for denne utgaven

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *