COP og Copland

COP-28 pågår for tiden i Dubai. Der har både statsministeren og en rekke statsråder vært. Utenriksminister Barth Eide deltok på de foregående COPer som klima- og miljøminister, og skal ifølge NRK ha en viktig rolle under COP-28. Men han reiste hjem etter første helg, og skal visst styre sitt viktige arbeid i Dubai fra Oslo og deretter reise ned til avslutningen. Hvor klimavennlig all denne reisevirksomheten er, kan det nok stilles spørsmål om.

I et BBC-innslag om COP-28 kunne lytterne stille spørsmål. Et av spørsmålene var nesten identisk med det bloggen stilte for et par år siden: Hvordan vet man at klimaendringene er menneskeskapt?

Svaret fra BBCs utsendte til Dubai var omtrent det samme som det NRKs klimajournalist ga på et lignende spørsmål: Forskerne finner ikke noen annen årsak. Selv fant jeg tilfeldigvis et bedre svar, ikke fra en klimajournalist, men fra en professor i ernæring: «Det er det svarte kretsløpet som er problemet, der kulldioksid bundet av plantene i kull, olje og gass gjennom millioner av år blir frigjort i løpet av en kort periode.» (les mer i innlegget Klimaendringer forklart? fra desember 2022).

Espen Barth Eide påsto som klima- og miljøminister at det skal bli varmere. Det er sikkert flere som har merket seg at gjennomsnittstemperaturen i Norge i november var 3,5 grader lavere enn normalt. Selv er jeg fornøyd bare det ikke kommer hvit nedbør (meteorologisk institutts betegnelse på værfenomenet sne/snø).

Når man har valgt betegnelsen COP (Conference of the Parties – dette er den 28. i rekken) på klimakonferanse-serien, tror jeg det skyldes at noen i den første konferanseledelsen var opptatt av komponisten Aaron Copland, og ville åpne eller avslutte konferansen med hans Fanfare for the Common Man. Den avslutter i hvert fall dette innlegget:


Til innholdsliste for denne utgaven

Til innholdsliste for denne utgaven

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *