50 døgn

I går var det syv uker siden Vladolf Putler beordret det russiske angrepet på Ukraina. Krigen pågår fremdeles. På tilsvarende tidspunkt etter at Hitler-Tyskland hadde angrepet Norge 9. april 1940, var Sør-Norge oppgitt, og Regjeringen hadde etablert seg i Nord-Norge, der det pågikk kamper om Narvik (Hitlers første krigsnederlag).

Slik så Molde ut etter tysk bombing i 1940 – ikke helt ulikt reportasjebilder fra dagens krigshandlinger i Ukraina.

Krigen i Ukraina er Putlers ansvar, og det virker som han må forsvinne for at den skal ta slutt. Men han er valgt til president, og kan på lovlig vis bare fjernes fra embetet av de som har valgt ham. Erlend Loe skriver om dette i Aftenposten-kronikken Til mine russiske lesere og venner: Denne krigen er en løgn, der det bl.a. står:

«Dere er vant til å bli løyet for. Slik deres foreldre og besteforeldre også var. Og når man blir løyet for over mange tiår, er det lett å gi opp og tenke at politikk ikke er for meg, at de som styrer, bare får holde på med sitt, og så får jeg passe på mine og mitt.
Men akkurat nå er det viktigere å bry seg enn noen gang før.»

Kronikken står på både norsk og russisk. For å gjøre det lettest mulig for russiske velgere å finne den på nettet, gjengis tittelen her på russisk: Моим читателям и друзьям в России.

Aftenposten 8. april 2022.

Dagen etter Loes kronikk skrev Aftenpostens politiske redaktør, Kjetil B. Alstadheim, kommentaren For mange for naive for lenge om noe av bakgrunnen for Putler-angrepet. Kommentaren var ledsaget av en karikatur gjort av avistegneren Marvin Halleraker. Han har tatt Vladolf Putler på kornet, og i håp om at også russiske velgere (og FSB!) finner hans tegning, gjengis her Putlers riktige tittel og navn på både norsk og russisk: President Vladimir Putin / Президент Владимир Путин.


Til innholdsliste for denne utgaven

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *