Virtuell virkelighet 46/22

Denne spalten het tidligere Alternative fakta, som fortsatt er kategori-betegnelsen. I Alternative fakta lå vekten ofte mer på det alternative enn på fakta. Her i Virtuell virkelighet kan vekten  ligge mer på det virtuelle enn på virkeligheten.

Navneskiftet ble forklart i siste utgave av Alternative fakta 15. januar 2021.


Vv 1: Avskjedskonsert. Kjell Bækkelund hadde en serie av dem, Vazelina Bilopphøggers hadde tre på rad, og nå et det sanggruppen Hummer & Canaris tur til å holde avskjedskonsert – men det blir bare den ene. Den finner sted søndag 11. desember i forbindelse med tenning av lysene på julesyrinbusken, og alle bloggens lesere er velkommen. Ta kontakt for opplysninger om klokkeslett og sted – det er fremdeles ledige plasser.

֎֎֎

Google med supplerende spørsmål.

Vv 2: Forsvar 1. Når bloggeren gjør nettsøk ved hjelp av Google, kommer alltid oversikten «Folk spør også om dette», med spørsmål som (kanskje) likner litt. Kan det være mulig at noen faktisk har spurt om det som står der? Eksempel (hentet fra bildet ved siden av): «Hva er det vanskeligste å komme inn på i Forsvaret?»

֎֎֎

Aftenposten 18. november 1972. Klikk for å lese ingressen.

Vv 3: Forsvar 2. Forsvaret har forhøyet beredskap, men flere medier påstår at det ikke er økonomi til det. Dette er ikke noe nytt. På 1930-tallet ble grupper av de vernepliktige fritatt fra militærtjeneste etter loddtrekning. For femti år siden sto hosstående overskrift i Aftenposten.

֎֎֎

Forvirrende stedsnavn.

Vv 4: Uttale. Sjursøya var en gang en øy der velstående Kristianiafamilier hadde sommerbolig, noe Johan Borgen har fortalt om i boken Barndommens rike. Da het øya trolig Sjursøen – kan det tenkes at noen av datidens sommerbeboere lot seg lure av uttalen og skaffet seg hytte på det likelydende Sjusjøen, et hytteområde i Ringsaker? Hvordan denne uttalen av bokstavkombinasjonen -rs- gir seg utslag i enkelte av regjeringsmedlemmenes navn, kan man lese i Virtuell virkelighet 6/22 (Vv-5).

֎֎֎

Asker og Bærums Budstikke 21. november 1972. Klikk for å lese avissiden-

Vv 5: El-forbruk. For femti år siden reklamerte det daværende Bærum Elektrisitetsverk for bruk av elektrisitet. Da hadde 2. etasje i hovedbygningen på Langset hatt elektrisk fyring i ca. 25 år. Opprinnelig var det vedfyring i hele bygningen.

.

.

.

.

֎֎֎

Aftenposten 18. november 1922. Klikk for større tekst.

Vv 6: Inflasjon? For hundre år siden hadde en norsk krone en verdi tilsvarende omtrent 30 kroner i dag (ifølge Statistisk Sentralbyrås konsumpriskalkulator). Så når Aftenposten reduserte abonnementsprisen pr. kvartal med fire kroner, var det såpass mye at det fikk egen omtale i på redaksjonell plass i avisen. Den nye kvartalsprisen var kr 32,-, som tilsvarer ca. kr 980 i dagens verdi (stadig konsumpriskalkulatoren). Siste regning til bloggeren fra Aftenposten var på kr 1716,-. Les Prisen på avisabonnement fra september 2019.

֎֎֎

Asker og Bærums Budstikke 18. november 1922.

Vv 7: Julevin? Hvis tilbudet ved siden av fortsatt gjelder, blir vinen ferdig omtrent akkurat til jul. Men telefonnummeret ser litt gammelt ut, så det er kanskje for sent.

.

֎֎֎

NRK Dagsrevyen 17. februar 2021.

Vv 8: Kultur. Bloggaren undrast kva ein «fleirkulturell mann» er. Kan det vere ein bergensar utan skarre-r? Ein uøkonomisk sunnmøring? Eller kan hende ein trønder som handlar på Vinmonopolet?

֎֎֎

Vv 9: Himmelferd. NASAs månerakett Artemis ble endelig skutt opp denne uken. Det gjorde Bizarro-tegningen nedenfor aktuell igjen.

Dagsavisen 20. oktober 2018.

Til innholdsliste for denne utgaven

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *