Virtuell virkelighet 20/24

Denne spalten het tidligere Alternative fakta, som fortsatt er kategori-betegnelsen. I Alternative fakta lå vekten ofte mer på det alternative enn på fakta. Her i Virtuell virkelighet kan vekten  ligge mer på det virtuelle enn på virkeligheten.

Navneskiftet ble forklart i siste utgave av Alternative fakta 15. januar 2021.


Forsythia og kirsebær.

Vv 1: Blomstring. Var forsythiaen sent og kirsebærtreet tidlig ute i år? De blomstret i hvert fall samtidig utenfor bloggerens TV-stue. Så spørs det om biene gjør jobben sin med kirsebærblomstene og om trosten senere er tilbakeholden.

Kommenter denne notisen

֎֎֎

Vv 2: Landbruksprotest. I Georgia har det vært landbruksfiendtlige demonstrasjoner ifølge den skattefinansierte radiokanalen NRK. Dens språkmektige talemaskin kunne nylig fortelle om protester mot den russiske låven:

NRK Alltid Nyheter 29. april 2024.

Kommenter denne notisen

֎֎֎

Grotesk grillmat.

Vv 3: Grillmat? Grillsesongen nærmer seg, og butikkenes vareutvalg bærer preg av det. Baby back ribs – kan det være lovlig? Hvor er barneombudet?

.

.

Kommenter denne notisen

֎֎֎

Kongeskipet NORGE.
Kongeskipet DANNEBROG.

Vv 4: Likt og ulikt. Kongeskipet NORGE («kongeskippen» i klippet nedenfor) og det danske kongeskipet DANNEBROG er begge hvite og med gul skorstein. De spilte en sentral rolle da det danske kongeparet ankom Oslo på statsbesøk sist tirsdag. I direktesendingen fra begivenheten hadde Aasa Vartdal problemer med å se forskjell på dem. Ser hun forskjell på det norske og det danske flagget? Begge flaggene har jo kors på rød bunn.

NRK Alltid Nyheter 14. mai 2024

Kommenter denne notisen

֎֎֎

6. mai 2024: Bærum kommune gjør området rundt rytterstatuen klart for kranseseremoni 8. mai.

Vv 5: Pynting. 8. mai er det bekransning av rytterstatuen i rådhusparken i Sandvika. Statuen, med innskripsjonen «Frihet og liv er ett», er fra 1954, og er ett av Haukeland-verkene som kan ses fra Haukelandpunktet like ved. Bildet ved siden av er tatt 6. mai, og som man ser, har Bærum kommune allerede begynt å pynte til bekransningen.

Kommenter denne notisen

֎֎֎

Hensynsfull parkering.

Vv 6: Parkering. På bildet ved siden av står både den røde bilen til venstre og bil nr. 2 til høyre for den parkert på oppmerket felt. Det gjør også bilen i midten – ikke bare på ett, men på to oppmerkede felt. Det var hensynsfullt, for da kunne døren åpnes helt uten fare for lakkskader på bilen ved siden av.

Kommenter denne notisen

֎֎֎

Vv 7: Lydskrift. NRK Østlandet er en del av den skattefinansierte mediebedriften NRK. For at medarbeiderne skal slippe å tenke for mye, bruker også NRK Østlandet skjermtekst som leses opp av den som vises i TV-bildet. Og for at medarbeiderne ikke skal lure seg unna, vises noe av teksten ved programslutt. Som man ser av bildet her, brukes tilnærmet lydskrift: «Riktig god hælj» (skulle vel vært «rikti go hælj»).

Kommenter denne notisen

֎֎֎

NRK Østlandet 7. mai 2024.

Vv 8: Lydproblem. Selv om det brukes lydskrift (se forrige notis, Vv-7), er det ikke alltid så greit med alle disse språklydene. Heter det f. eks. innsjø eller innkjø? Og hvorfor bruker tekstforfatteren dette vanskelige ordet så mange ganger?

Kommenter denne notisen

֎֎֎

Vv 9: Fast. Bloggens praktisk anlagte lesere rister kanskje oppgitt på hodet over eller trekker på smilebåndet av ungdommens utsagn i siste rute i tegneserien nedenfor. Men det heter jo fasttelefon …

Kommenter denne notisen

Til innholdsliste for denne utgaven

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *