En liten verden

Verden har krympet siden Magellans jordomseiling 1519-1522.

Verden blir mindre og mindre, som den har blitt siden Ferdinand Magellan – eller i hvert fall hans ekspedisjon (han ble drept i kamp med innfødte på stillehavsøya Mactan) – foretok den første jordomseilingen. To observasjoner er eksempler på det. For det første: Av mine tre nevøer og nieser har bare én ikke vært i Nord-Korea (men har studert på Hawaii). Videre: En av mine utallige kusiner sa for noen år siden: «Forrige gang vi var i Kina…».

Den andre sommerleiren jeg var med på som speider, var ikke egentlig en leir, men en busstur til Frankrike. Det var den gang (1959) en så voldsom utenlandsreise at ideen ble diskutert på flere (tror jeg) foreldremøter. Tross alt var det flere av foreldrene som ikke hadde vært utenlands lenger enn til Sverige. Man var bekymret for hygienen der sør, og mente at vi kanskje måtte pusse tennene i farris (det heter vel vichyvann i Frankrike).

Første stopp på Frankriketuren var et tre dagers opphold hos vår danske vennskapstropp i Brønderslev. Gjennom årene ble kontakten med Brønderslev-speiderne en viktig internasjonal forbindelse (og dette var før Danmark ble medlem av EF/EU). Kanskje lå den forbindelsen i bakhodet da jeg stemte ja til EF i 1972.

Senere internasjonal erfaring omfatter blant annet et kort opphold i Saudi Arabia. Jeg er en av få i min omgangskrets som har vært der. Jeg er også en av få som har kjørt bil til Kirkwall på Orknøyene. Da var formålet å kontrollere at whisky-produksjonen i det som den gang var verdens nordligste whisky-destilleri, gikk som den skulle (slikt var ikke aktuelt i Saudi Arabia). Highland Park ble godkjent i kontrollen, og er fortsatt førstevalget når det gjelder single malt whisky.


Til innholdsliste for denne utgaven

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *