Den røde baron, kongeskipet og Sousa

Sopwith Camel. Klikk for å lese om flyet.

For 125 år siden i dag døde Manfred von Richthofen, også kjent under tilnavnet «Den røde baron». Lesere av tegneserien Knøttene (Peanuts) kjenner Den røde baron som hunden Sniffs motstander, som Sniff med sin flygerhjelm av skinn i tidligflygnings-stil flyr til kamp mot med sin Sopwith Camel (hundehuset, der han sitter på taket). Sopwith Camel var en dobbeltdekker som ble brukt av det britiske flyvåpenet under første verdenskrig. Produsenten, Sir Thomas Octave Murdoch Sopwith, brukte yachten PHILANTE som base når han deltok i seilregattaer. Skipet endte senere som kongeskipet NORGE, en gave til kong Haakon på hans 75-årsdag i 1947 (les mer i Hurra for dem som fyller sitt år fra februar 2017).

Det var også på dagens dato i 1894 at Krag-Jørgensen-geværet ble tatt i bruk som standardvåpen i den norske hæren. Geværet var en periode også standardvåpen i USAs hær, så herrene Krag og Jørgensen må ha vært dyktige våpensmeder og/eller markedsførere.

Foregående avsnitt gir et påskudd til å spille en Sousa-marsj. Og hva passer bedre i denne sammenhengen enn Hands across the sea:


Til innholdsliste for denne utgaven

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *