Virtuell virkelighet 16/22

Denne spalten het tidligere Alternative fakta, som fortsatt er kategori-betegnelsen. I Alternative fakta lå vekten ofte mer på det alternative enn på fakta. Her i Virtuell virkelighet kan vekten  ligge mer på det virtuelle enn på virkeligheten.

Navneskiftet ble forklart i siste utgave av Alternative fakta 15. januar 2021.


Resett 15. april 2022. Klikk for å lese.

Vv 1: Drone-laser. Påsken er over, og eventuelle dronepiloter blant bloggens lesere kan ta det med ro – dronen blir ikke skutt ned av israelsk laserutstyr. Slik må man i hvert fall forstå en Resett-artikkel, som riktignok har overskriften som er gjengitt her, men der det også står: «Vårt oppdrag var klart: Å vise at det fungerer før påskeferien …».

֎֎֎

Aftenposten 7. april 2022.

Vv 2: Oversettelse. «Hva skulle vi gjort uten datamaskiner?» spør Aftenposten helt til slutt i notisen ved siden av (fra Under streken, Aftenpostens kollega/konkurrent til denne spalten). Bloggeren viser til omtalen av Aftenpostens oversettelser i blogginnlegget Words, words, words for et par uker siden.

֎֎֎

Document 15. april 2022. Klikk for større tekst.

Vv 3: Norwenglish. Nettavisen Document, som er så gjennomsyret av norwenglish at enkelte av medarbeiderne uttaler dens navn på engelsk, har en forklaring på hvorfor avisen har søkt pressestøtte. Bloggerens engelsk-kunnskaper begrenser seg til det vi lærte på engelsklinjen i forrige århundre, men kanskje kan en av bloggens språkkyndige lesere sende en forklaring på det markerte uttrykket. Hjelp gjerne også med Budstikka-overskriften nedenfor (om Bleiker videregående skole).

Budstikka 20. april 2022.

֎֎֎

Rulletekst til filmen Amundsen.

Vv 4: Rulletekst. Rett før påske gikk filmen Amundsen på NRK. Den hadde jeg sett før, så jeg studerte i stedet rulleteksten. Den var lang og detaljert, og har åpenbart vært et mareritt å lese korrektur på. De som klarer å finne filmen på nettet eller et annet sted (tilgjengelig på NRKs nett-TV til midnatt i morgen, lørdag 23.04.22), kan trygt se den, for ingen dyr ble skadet under produksjonen. Det står nesten til slutt i rulleteksten.

֎֎֎

Aftenposten 5. april 2022.

Vv 5: Solarolje. Ifølge teksten til Aftenpostens bilde ved siden av er det miljøvernere som demonstrerer. For bloggeren var det nytt at solarolje er miljøvennlig. Men kanskje har demonstrantene lest Ragnar Larsens kommentar Diesel – samfunnets livsblod i Document?

֎֎֎

Aftenposten 22. april 1922.

Vv 6: Losji. På 1920-tallet var det florisante tider for hovedstadens bolighaier. I dag er vi en underkuet klasse. Supplerende opplysninger om en av de underkuede står i 70 år på Langset fra oktober 2018.

֎֎֎

Aftenposten 22. april 1922.

Vv 7: Annonse. Det er nevnt tidligere i denne spalten: Gamle annonser gir et glimt av hvordan livet var før i tiden. Da kunne man for eksempel nyte en diner på Mayol med hawaii-musikk fra Berglis solistorkester – det hele til en pris av kr 5,-. Det fremgår ikke om drikkevarer er inkludert.

.

.

֎֎֎

Aftenposten 22. april 1922. Klikk for å lese.

Vv 8: Elektricitet. Enkelte av bloggens lesere har kanskje anskaffet moderne elektriske apparater? Elektricitetsudstillingen på Tivoli er nok avsluttet, men Aftenposten ga en grundig beskrivelse av den.

.

.

.

.

.

.

.

֎֎֎

Vv 9: Velkommen! Sommeren har kommet når Sandviksbuktas flotteste fartøyer har funnet sine fortøyningsplasser utenfor Sjøholmen. Det går mange misunnelige blikk fra bloggerens ringe bolig til den store skøyta nærmest, og et og annet blikk også til den mindre, lyseblå lenger ute.

Utsikt fra bloggerens TV-karnapp 17. april 2022 (1. påskedag).

Til innholdsliste for denne utgaven

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *