Valgseier

Nettavisen harselerte med Thorbjørn Jaglands 36,9-ultimatum.

Det var valg på mandag – kommune- og fylkestingsvalg. Det var valg på denne datoen for 26 år siden også. Da var det stortingsvalg, og Arbeiderpartiet fikk «bare» 35 prosent av stemmene (det hadde vært noe det, Støre!). Thorbjørn Jagland hadde sagt at hans regjering ville gå av hvis Ap ikke fikk mer enn 36,9 prosent. Han holdt ord og gikk av.

Det påstås at Høyre ble landets største parti ved valget på mandag. Bloggeren hører likevel til den største velgergruppen: de som satt hjemme (37,8 prosent mot Høyres 25,9). Det var et bevisst valg fordi man ikke kan stryke kandidater på stemmeseddelen.

En konsekvens av mandagens valg ser ut til å bli at MDG («miljø»-partiet De Grunne/Gale/Griske) forsvinner fra byrådet i Oslo. Byrådspartiet MDG etterlater seg en god del trestubber og en plan om å rasere alleen opp til Kongsgården på Bygdøy. Om tilbakegangen for partiet skyldes disse herjingene eller andre utspill, er vanskelig å vite. Men MDG, med en tilbakegang på 3,5 prosentpoeng, får fortsatt tre representanter (av 59) i bystyret.

MDG-stubbe like ved Nationaltheatret.
MDG-stubbe i Hoffsveien.

Også i Bærum gikk MDG tilbake med 3,5 prosentpoeng og fikk – som i Oslo – 5,3 prosent av stemmene. I Bærum utgjorde partiet en del av det flertallet som vil gjenskape livet Sandviksbukta ved å fylle den med stein.

Det er nok noen politikere som gremmer seg etter valget. Til trøst får de Einar Schanke med Nå går det rett på dunken, en gladsang om fiasko.


Til innholdsliste for denne utgaven

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *