RAF<>Luftwaffe

Dagens dato, 15 september, er Battle of Britain Day i Storbritannia. «Battle of Britain» et nynorsk for «slaget om Storbritannia», som var Hitlers forsøk på å bombe britene til kapitulasjon eller i det minste å forenkle den tyske invasjonen av de britiske øyene. Britiske jagerfly gikk på vingene for å forsvare hjemlandet. 15. september 1940 foregikk det store luftslaget der britene til slutt fikk et overtak, og Hitler måtte gi opp invasjonsplanene.

I september 1940 hadde Norge vært okkupert av nazi-Tyskland i flere måneder, og hele det europeiske kontinentet var tysk-kontrollert. Storbritannia var det eneste landet som fortsatt kjempet mot Hitler. Halvparten av drivstoffet til de britiske flyene i slaget om Storbritannia kom på norske skip i Nortrashipflåten.

Som konferansier har jeg en gang påstått i limerick-form at komponisten av A Nightingale Sang in Berkeley Square omkom i et tysk bombeangrep:

«Nattergalsang i Berkeley Square –
men låtskriver’n sang ikke mer.
Hitlers Luftwaffe bommet
slett ikke på rommet
der han satt og spilte klaver

Det stemmer ikke med de kildene jeg nå har undersøkt. Men sangen kommer her likevel, både med Vera Lynn og med Manhattan Transfer.

Den som vil ha mer, kan høre BBCs program om produksjonen av Spitfire, det mest kjente britiske jagerflyet fra 2. verdenskrig.


Til innholdsliste for denne utgaven

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *