Trygg trafikk

På 1. juledag er det seksten år siden Hanekleivtunnelen på E-18 gjennom Vestfold raste sammen. NRK-nyhetsinnslaget om dette er stadig ikke å finne i den skattefinansierte mediekanalens nett-arkiv, men jeg husker fortsatt vei-ingeniøren som sto foran den sammenraste tunnelen og sa: «Tunnelen er trygg.» Neste dag ble nordgående tunnel-løp stengt – for sikkerhets skyld. Hele affæren er omtalt i Statens vegvesen – eller Satans vegvesen? fra november 2017.

For snart to uker siden raste Vegvesenets limtre-bro ved Tretten sammen, den andre kollapsen på få år med en bro av denne typen. Nå var myndighetenes beroligelse løftet opp på politisk nivå, men fortsettelsen var den samme:

Beroligelse:
Tretten bro har kollapset, vi kjenner ikke årsaken, ingen grunn til å stenge tilsvarende broer (NRK Dagsrevyen 15. august 2022).
Fortsettelse:
Tretten bro har kollapset, fjorten tilsvarende broer stenges (NRK Dagsrevyen 16. august 2022..

«Alle» er enige om at broen ikke skulle ha kollapset, og nå er arbeidet er i gang med å finne ut hvorfor den likevel gjorde det. Aftenposten har latt noen spesialister gi teorier om årsaken. De som bor i verdens høyeste trehus, «Treet» i Bergen, kan eventuelt bekymre seg over hva en fagansvarlig for konstruksjon og bæresystemer sa til Teknisk Ukeblad da byggingen av limtrehuset var i gang: «Det vi gjør er egentlig bare å bygge en bro som vi så snur på høykant.» De som av og til er innom hovedflyplassen på Gardermoen, kan bekymre seg over at taket i flyplassens avgangshall holdes oppe av limtredragere. Vi andre får vurdere om hest og/eller robåt er tryggeste transportmiddel inntil videre.

Limtre er trygt!


Til innholdsliste for denne utgaven

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *