Tre kriger – minst

Tre kriger har tilknytning til dagens dato. Den nærmeste – geografisk sett – ligger lengst unna i tid. De to andre foregikk langt unna, men fikk stor oppmerksomhet er hjemme.

Kong Haakon 7. på vei ombord i krysseren DEVONSHIRE 7. juni 1940.

10. juni 1940 kapitulerte den norske generalen Otto Ruge for de tyske invasjonsstyrkene. Da hadde Kong Haakon og regjeringen allerede forlatt landet med den britiske krysseren DEVONSHIRE (7. juni). Krigen i Norge hadde pågått siden 9. april, i 62 dager. Til sammenlikning har krigen i Ukraina nå pågått i litt over hundre dager (hør BBCs Ukrainecast – i et terreng som etter bloggerens vurdering er vanskeligere å forsvare enn norske fjell og daler.

Fredsforhandlinger var ikke engang begynt da den amerikanske generalen William C. Westmoreland på dagens dato i 1967 holdt en pressekonferanse i Saigon i forbindelse med at han gikk av som øverstkommanderende for USAs styrker i Vietnam. Opptak av pressekonferansen har jeg ikke funnet, men året før avgangen talte Westmoreland til kongressen, og en kortversjon av den talen er gjengitt på skolenettsidene til TV-selskapet PBS (Public Broadcasting Service) sammen med kommentarer som setter talen inn i en sammenheng.

Vietnamkrigen varte i 18 år. Krigen I Midtøsten i 1967 varte bare i seks dager. Den endte på dagens dato med en total seier for Israel over araberstatene, i første rekke Egypt, Jordan og Syria. Ettervirkningene av krigen har vært langvarige, og har nedfelt seg bl.a. i blogg-innlegg som Israel og Palestina – mange spørsmål, få svar (mai 2018).

En antikrigssang kan vel passende avrunde dette innlegget. Buffy Sainte-Marie lanserte Universal Solider i 1964:


Til innholdsliste for denne utgaven

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *