Skattefinansiert radio

Da jeg nylig nådde gjennom på telefon til Skatteetaten (på fjerde forsøk), var ett av mine spørsmål hvor i skatteoppgjøret jeg finner opplysninger om NRK-skatten, som skal beregnes ut fra inntekten. Ifølge svaret fremkommer det ikke noe sted, ettersom NRK-skatten beregnes ved å redusere minstefradraget (noe som heller ikke vises noe sted). Men NRK får sine penger.

Før i tiden, da NRK ikke var skattefinansiert, var den da enerådende mediekanalen opptatt av kvalitet, deriblant lydkvalitet. En gang jeg skulle bli intervjuet i Østlandssendingen i forbindelse med et forestående arrangement der jeg var medansvarlig, ble jeg bedt om å komme i studio fordi telefonlyden hadde for dårlig kvalitet. Lenge før det fortalte en journalist-bekjent meg at NRK ikke ville bruke opptak gjort med kassettspiller (som da var en teknisk nyhet), bare med spolebåndspiller, fordi det bredere båndet ga bedre lydkvalitet.

Nå er det ikke så nøye med lyden lenger. Moskva-korrespondenten har studio på balkongen utenfor leiligheten sin, ser det ut som. Da blir trafikkstøyen fra seksfeltsveien i bakgrunnen godt hørbar, særlig i radio.

NRKs Moskva-korrespondenter Morten Jentoft og Jan Espen Kruse rapporterer fra «studio».

Men dette er ikke noe nytt. I april for tre år siden – det var før NRK ble skattefinansiert – skrev jeg innlegget Reportasje med støy, og det er fortsatt gyldig.

Ellers fortsetter den skattefinansierte radiokanalen å sende TV-lyd. Innslaget nedenfor gikk i reprise minst tre ganger sist mandag, men den avsluttende beklagelsen var bare med første gang.


Til innholdsliste for denne utgaven

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *