Sagnhelter

I dag er det – ifølge legenden – 715 år siden sveitseren Wilhelm Tell skjøt med armbrøst (og traff!) et eple plassert på hans sønns hode. En annen sagnhelt, Fantomet, utkom første gang i Norge på denne datoen i 1939. Wilhelm Tell er en fjern slektning av Prillar-Guri, som også kan være en oppdiktet figur. Både hun og Wilhelm Tell kjempet mot utenlandske inntrengere, som de sikkert anså som onde. Fantomet bruker sin styrke til å kjempe mot ondskapen i verden.

Av de to som er knyttet til dagens dato, har nok bloggeren hatt mest å gjøre med Fantomet, som gikk som tegneserie i Aftenpostens aftennummer. Fra barndom eller ungdom huskes en episode der det ble påstått at Fantomet var død, og der en hel uke var fylt med tegninger som illustrerte tromme-telegrafen og teksten (gjengitt etter hukommelsen) «budskapet går gjennom jungelen: Fantomet er død, drept av Ooguuru.»

Historien om Wilhelm Tell har jeg sikkert lest, men jeg kjenner den best gjennom Rossinis ouverture til operaen Wilhelm Tell. Noe tilsvarende for det ekte Fantomet kjenner jeg ikke til, så The Phantom of the Opera får holde. Nedenfor kan leseren velge mellom de to (eller velge begge).

Ouvertyre til Wilhelm Tell av Gioachino Rossini.
Fra The Phantom of the Opera av Andrew Lloyd Webber.

Til innholdsliste for denne utgaven

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *