Pride og flagging

Biting – kategorien som dette innlegget er merket med – står oppført som et av synonymene til detalj i Synonymordboka.no. Jeg har valgt ordet  fordi det også kan være substantivering av verbet å bite. Begge betydninger kan være aktuelle for det som her skrives.


«Det er på tide å bekjempe Pride-tyranniet» var en Document-overskrift som vekket bloggerens interesse. For balansens skyld: I Resett sto Maria Zählers kommentar Derfor har Pride-feiringen noe for seg.

Bloggeren trodde lenge at Pride var et nytt land, siden det hadde eget flagg. Det viser seg å være en bevegelse(?) eller en ideologi, og et glimt fra NRK Dagsrevyen sist fredag antyder hvorfor bloggeren ikke føler seg hjemme der:

NRK Dagsrevyen 10. september 2022.

Med fare for å ryke uklar med både samer og «skeive» lenker jeg nok en gang til notisen i Alternative fakta for et par år siden om flaggforvekslingen i Folketeaterbygningen. For flaggbruk (sammen med «pridistene»s fremtreden, jfr. klippet ovenfor) bidrar sterkt til at pride oppleves som fremmed. Kystvaktskipet TOR ledet en maritim pride-parade i Bergen i fjor, og brøt flaggreglene ved å føre pride-flagg under gaffelen (ser det ut som på bildet) mens det norske flagget er henvist til flaggstangen akterut, der det skal være når skipet er til ankers. Document viste et bilde av prideflagget over Universitetsbygningen fotografert med statuen av motstandsmannen og krigshelten Gunnar «Kjakan» Sønsteby i forgrunnen, og en kommentar (gjengitt etter hukommelsen – originalen er ikke å finne) om at det er lenge siden man flagget med noe annet enn det norske flagget der.

I Document-artikkelen det er lenket til først i dette innlegget, er det bilde av en politibil dekorert med regnbuefarger. Den var chilensk, og selv om chilensk politi kan ha ett og annet å svare for fra Pinochet-tiden, er nok Oslopolitiet farligere, skal vi tro Martin Fjørtofts reportasje fra Rådhusplassen da det var folkemøte der etter skytingen ved utesteder i Oslo 25. juni i år:

NRK Dagsrevyen-21 27. juni 2022 (tidligere gjengitt i Virtuell virkelighet).

Til innholdsliste for denne utgaven

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *