Virtuell virkelighet 37/22

Denne spalten het tidligere Alternative fakta, som fortsatt er kategori-betegnelsen. I Alternative fakta lå vekten ofte mer på det alternative enn på fakta. Her i Virtuell virkelighet kan vekten  ligge mer på det virtuelle enn på virkeligheten.

Navneskiftet ble forklart i siste utgave av Alternative fakta 15. januar 2021.


Vv 1: Jungelord. «Livet er deilig, bare man er karaktersvak nok til å nyte det,» skal Sokrates ha sagt. Uansett opphav er det kloke ord å merke seg.

֎֎֎

Vv 2: NRK1. Da Joakim Reigstad rapporterte om det svenske riksdagsvalget, lurte bloggeren på om det han sa var et eksempel på siste setning i Matteus 12:34 eller om det bare var den vanlige fomlingen med ord og uttrykk i den skattefinansierte mediekanalen. Og hvilken vei er det nå egentlig høna sparker?

֎֎֎

Vv3: NRK2. NRK (skattefinansiert mediekanal) er i ferd med å automatisere virksomheten. Det innebærer bl. a. bruk av en talemaskin til å «tekste» i radio. I klippet nedenfor ville det trolig vært lettere å forstå den svenske originalteksten, men hvis man godtar at et av de politiske partiene i Sverige heter «Moderatertene», får man vel med seg noe av det Magdalena Andersson sa.

֎֎֎

NRK Dagsrevyen 11. september 2022. Klikk her for å se hele reportasjen.

Vv 4: NRK3. Anja Strønen fra den skattefinansierte mediekanalen NRK fikk være med et AWACS-fly for å lage reportasje. Da er det selvsagt mange vanskelige ord og uttrykk å forholde seg til, som f. eks. forskjellen på mistenkelig og mistenksom.

.

֎֎֎

NRKs nettradio 10. september 2022. Klikk for større bilde.

Vv 5: NRK4. De som lager nettradio i NRK (og trolig alle de andre i den skattefinansierte mediekanalen) bruker selvsagt nytale. Da heter det utfordringer, ikke problemer.

.

.

.

.

.

֎֎֎

NRK Dagsrevyen 9. september 2022. Klikk for å lese hva Terje Alsvik Walløe sier (ifølge tekstingen).

Vv 6: NRK5. Å lage fjernsyn krever dyrt utstyr og kunnskap om å bruke det, og en skattefinansiert mediekanal som NRK har ikke nødvendigvis råd til slikt. Hvilket kurs må man forresten ta for å lære å skru av tekstingen fra forrige innslag?

֎֎֎

NRK Dagsrevyen 9. september 2022. Klikk for større bilde.

Vv 7: NRK6. NRK kunne sist fredag melde om «nasjonal landesorg» i Storbritannia (bildet ved siden av, nederst). Bloggeren har svevet i den villfarelsen at landesorg i sin natur er nasjonal, men den skattefinansierte mediekanalen vet nok bedre.

֎֎֎

Vv 8: Hypp. På leting etter en tekst kom bloggeren over formuleringen nedenfor på nettstedet Norske Dikt, og stusset litt, bl.a. over kombinasjonen av høflighetsform og adjektivet «hypp».

«Alle fornuftige kommentarer er varmt velkommne her på Norske Dikt.
Dersom De ikke er hypp på å skrive anonymt kan De registrere Dem og/eller logge inn. Det er ekstra gratis.»

֎֎֎

Klikk på bildet for å høre BBCs More or less.

Vv 9: Flom-statistikk. I forbindelse med flommen i Pakistan har det gjentatte ganger blitt sagt at en tredjedel av landet er oversvømmet. I et intervju konkretiserte Abid Raja dette ved å forklare at det tilsvarer hele Storbritannias areal. Det stemmer (Pakistan: 796 095 km², Storbritannia: 243 610 km²), men stemmer det at 33 prosent av Pakistan er oversvømmet? BBC-programmet More or less fikk spørsmålet. Klikk på bildet for å høre svaret (første innslag etter programintroduksjonen).


Til innholdsliste for denne utgaven

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *