OL i fryktens rike

Om én uke åpner de olympiske vinterlekene i Beijing. Noen hadde sett for seg at dette sportsstevnet skulle foregå i Oslo, men søknaden ble trukket, bl.a. etter en folkeavstemning der 44,9 prosent stemte nei. Senere har norske skitrenere vært engasjert for å lære kinesiske skiløpere om skirenn, og har funnet ut ett og annet om kulturforskjell:

Bjørn Kristiansen i NRK Alltid nyheter 26. januar 2022.
Garmisch-Partenkirchen 1936, Beijing 2022: Stor avstand i tid og rom, men i stil?

I 1936 var den tyske byen Garmisch-Partenkirchen vertskap for vinterlekene. De ble trolig brukt av Hitlers propaganda-apparat like mye som sommerlekene i Berlin samme år. Kina tenker selvsagt ikke i de baner.

Denne uken har det ikke vært noen diskusjon om det at Norge skal delta i vinterlekene i Beijing, men om de som skal delta, blir corona-klarert i tide. I innlegget Idrettsboikott i fjor ga jeg i siste avsnitt en ide til den norske OL-troppen om hvordan man eventuelt kan markere sitt syn på det kinesiske regimet. Den ideen blir neppe fulgt opp.

De som målbar motstanden mot at Oslo skulle søke om å få arrangere 2022-OL, skal være glad for at det var her til lands de protesterte. NRK-sporten fortalte nylig om Dhondup Wangchen, som var kritisk til sommer-OL i Beijing, og som ga uttrykk for det i Kina.

NRK Dagsrevyen 18. januar 2022.

Til innholdsliste for denne utgaven

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *