Gammel og god

En musiker, en båtkonstruktør og en skøyteløper er tre personer som ble gamle, som var gode og som er knyttet til dagens dato.

Arthur Rubinstein (28.01.1887-1982) var konsertpianist. Da han spilte inn Beethovens klaverkonsert nr. 5 som solist med Jerusalem symfoniorkester, var han 88 år gammel, men hadde – tross sin høye alder – full kontroll over fingrene, som man kan høre av konsertens innledning. Det er nok ikke uten grunn at alle i konsertsalen – også publikum! – reiser seg når Rubinstein kommer inn på scenen.

Beethovens klaverkonsert nr. 5, innledningen, med Arthur Rubinstein. Hør (og se) hele konserten på YouTube.

Jan Herman Linge (28.01.1922-2007) var båtkonstruktør, særlig kjent for regattaseilbåter som Yngling og Soling. Men han konstruerte også en seks fots plastbåt, en ro-jolle, som jeg en gang så utstilt. En robåt skal være tilpasset menneskekroppens dimensjoner, og en tommelfingerregel sier at det fra ro-toften til den tilhørende tollegangen eller åregaffelen skal være en underarmslengde langs ripa. Slik var det på denne jollen, i hvert fall målt med min egen underarm. Denne detaljen får meg til å tro at Linge hadde mer kunnskap om båt enn den han fikk ved å utdanne seg til skipsingeniør. Det fremgår også av en film som ABLokalTV lagde om Jan Herman Linge i 2004, og som er tilgjengelig på YouTube.

Hjalmar Andersen (1923-2019), kanskje bedre kjent som «Hjallis», ble europamester på skøyter på dagens dato i 1951. EM-tittelen sitter kanskje ikke så godt i minnet hos gamle skøyteentusiaster som «blitz-fallet». Hjallis falt nemlig etter ca. 7.000 meter av 10.000-meteren; han skal ha blitt blendet av en blitz. Han fortjener sin plass blant de gode, gamle fordi han vant mesterskapet ved (etter en jury-avgjørelse) å gå løpet om igjen – alene. Tiden var, ifølge Wikipedia, 17.28,6 (gjeldende verdensrekord er visst nå ca. fem sekunder raskere).

Til innholdsliste for denne utgaven

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *