Kommunalt

Biting – den ene kategorien som dette innlegget er merket med – står oppført som et av synonymene til detalj i Synonymordboka.no. Jeg har valgt ordet  fordi det også kan være substantivering av verbet å bite. Begge betydninger kan være aktuelle for det som her skrives. Men siste avsnitt av dette innlegget hører hjemme under kategori-betetnelsen Blid-ting, som er omtrent det motsatte av biting. Da handler det om noe ekstra positivt, gjerne litt uventet.


En av administrasjonens småkonger har trolig vært modell for Bærums kommunevåpen. Bloggeren har tilføyd øyne, nese og munn.

Da jeg slo opp på ordet kommune i Det Norske Akademis ordbok, fikk jeg bekreftet det jeg trodde: utgangspunktet er et latinsk ord for felles. Akkurat det kunne én og annen i kommuneadministrasjonen gjerne notere seg bak øret. Der (i kommuneadministrasjonen) er det mange småkonger som føler seg høyt hevet over det kommunale fellesskapet.

Bakgrunnen for den lite kommunevennlige innledningen er et gravearbeid aom pågår mellom bloggerens ringe bolig og Sandvika. Der må det dreneres fordi grunnvann siver ut i veien og lager en farlig ishinne om vinteren. Skal det dreneres, må det graves, og siden gravingen må gjøres der veien er smalest og nærmest går på en hylle, må veien stenges. Men det kunne kommunen – i fellesskapets ånd – gjerne ha varslet om!

Entreprenøren har etter fattig evne (den er virkelig fattig!) satt skilt i nærmeste kryss på hver side av gravesperringen. Skiltet på min side er høyst misvisende, siden det står at sperringen er 100 meter unna, mens alle kan se at der er det ingen sperring. Så fremmedfolk som tror de kan komme til Sandvika, kjører til de kommer til sperringen 400 meter unna og bak en bakketopp, og får store problemer med å snu.

Beboerne på de 8-10 eiendommene mellom skiltene oppdaget sperringen da gravemaskinen stengte veien for et par uker siden. Vei- og trafikketaten i kommunen kunne – i fellesskapets ånd – ha varslet disse få eiendommene spesielt (vi som ikke har ærend utenfor eiendommen til daglig, går ikke opp til nærmeste kryss for å se om det har kommet noen nye skilt), særlig fordi veien etter hvert også ble stengt for gående.

Telefonloggen viser mine forsøk mandag 24. januar på å få svar på et enkelt spørsmål i Bærum kommune. Men Gonzales ringte tilbake!

Men blant de kommuneansatte finnes også andre enn småkongene. Jeg ringte for å få vite hvor lenge veien kom til å være stengt, og var så heldig å komme frem til Hugo Gonzales. Vel, egentlig kom jeg ikke frem til ham, og det er her han får første stjerne i boken. For da sentralbordet satte meg over, var han opptatt i en annen telefon (så ikke «Servicetorget» det?), men han ringte meg tilbake straks han ble ledig, og hadde full informasjon om gravingen (ny stjerne i boken!). Han forsikret om at nødetatene rutinemessig var informert om stengningen, og lovet også å formidle til rette vedkommende at det hadde vært greit for oss som er berørt av stengningen, å bli informert. Til det kan han gjerne bruke dette innlegget, forutsatt at han tar med dette avsnittet med tilhørende illustrasjon. Det blir enda en stjerne i boken når jeg skjønner at melding har gått oppover i systemet.

_____________

Etter at teksten ovenfor ble skrevet, var veien åpen i dag, fredag, fem dager tidligere enn forespeilet. Jeg gir Gonzales æren for det også (og enda en stjerne i boken).

Til innholdsliste for denne utgaven

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *