Virtuell virkelighet 4/22

Denne spalten het tidligere Alternative fakta, som fortsatt er kategori-betegnelsen. I Alternative fakta lå vekten ofte mer på det alternative enn på fakta. Her i Virtuell virkelighet kan vekten  ligge mer på det virtuelle enn på virkeligheten.

Navneskiftet ble forklart i siste utgave av Alternative fakta 15. januar 2021.


Vv 1: Innsamling. I slutten av november anbefalte jeg en innsamling. De av bloggens lesere som bidro, har vel fått oppdatering direkte. For andre kommer den her.

֎֎֎

Vv 2: Krigslykke. Under min ukentlige gjennomgang av tidligere tiders begivenheter kom jeg over Wikipedias interessante opplysning om at Alf Prøysen førte krig mot Frankrike og vant – i 1871, 43 år før han ble født.

֎֎֎

Aftenposten 28. januar 1922.

Vv 3: Titler. Yrkeslivet, og dermed annonser om ledige stillinger, har forandret seg i løpet av hundre år. Stilling som dropskoker er nok vanskelig å få i dag. Og det er forbudt med annonser som antyder foretrukket kjønn. Dagens titler på de to kjønnsbestemte titlene i annonsen ovenfor måtte kanskje være viserperson (kan lett misforstås som urmaker) og barneperson (som altså ikke er et barn).

֎֎֎

Aftenposten 28. januar 1922 («Gymnasiasternes indsamlingsbil»). Klikk for å lese om innsamlingen.

Vv 4: Gjengjeld? Nå når vi sliter med så høye strømpriser her i Sør-Norge, kunne vi kanskje vente litt gjengjeld for vår generøse innsamlingsaksjon for hundre år siden?

.

.

֎֎֎

Aftenposten 28. januar 1922. Klikk for større tekst.

Vv 5: Oppvisning. Til inntekt for «de nødlidende i Nord-Norge» (se Vv 4) kunne man i januar 1922 – mot en entré på kr 1,50 – se nordlendingen Sigurd Johansen kaste seg i vannet ved Vippetangen i Kristiania.

.

֎֎֎

Asker og Bærums Budstikke 28. januar 1972.

Vv 6: Bildikt. Enkelte av bloggens abonnenter er, etter hva bloggeren vet, til overmål opptatt av hurtiggående, italienske biler. Hosstående dikt er tatt inn spesielt for dem.

.

.

.

.

.

֎֎֎

Vv 7: Før-mobilt. På 1970-tallet var hverken mobiltelefonen eller Tinder i bruk. Men noen hadde åpenbart registrert muligheter i «dating»-markedet allerede da.

Aftenposten 28. januar 1972.

֎֎֎

Vv 8: Speedy. I dagens innlegg Kommunalt står det om Gonzales, som vet alt om graving i kommunen. Hans etternavn fikk meg i tanker om Pat Boones slager fra 1962. Den har senere fått nytt liv med Vazelina Bilopphøggers og Hege Schøyen. I Vazelina-versjonen er «a young mexican girl» blitt til «budeia». Viggo Sandvik hadde en lang innledning om Fisking i Valdres på Vazelinas 25-årsfeiring på Toten Brenneri i 2005.

֎֎֎

Aftenposten 28. januar 1922. Klikk for å lese.

Vv 9: Reklame. Den lange annonse(!)-teksten ved siden av kunne vært erstattet av to ord: kjøp makaroni. I dag ville nok den forkortede teksten vært ledsaget av et passende bilde.

.

.

.

Til innholdsliste for denne utgaven

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *