Landbrukets utfordringer

NOU 2022:14. Klikk for å lese.

De fleste av bloggens faste lesere har selvsagt allerede satt seg inn i Grytten-utvalgets rapport. De få som ennå ikke har gjort det, finner rapporten ved å klikke på bildet ved siden av.

For bloggeren var rapporten først en språklig nøtt. Den heter «Inntektsmåling i jordbruket», men burde kanskje hett «Inntekstmåling i landbruket»? Slik bloggeren oppfatter Det Norske Akademis ordbok, er begrepet landbruk overordnet jordbruk. Aftenpostens lederartikkel om utvalgets rapport har fått tittelen Landbrukspolitikken trenger kuvending, og det heter faktisk landbruksdepartementet.

Aftenposten 22. mars 2023. Klikk for å lese.

Et hovedpoeng i Aftenpostens lederartikkel er at de reelle bøndene har høyere inntekt enn hittil antatt. Påstanden tar utgangspunkt i rapportens tall, og bloggeren finner ikke noe i rapporten som motsier dette.

For å gi flere synspunkter på gårdsdrift har bloggeren funnet en sang og en filmserie.

Den norske versjonen av Old MacDonald had a farm er forståelig for norske barn, men har en slutt som avviker fra og er noe mer brutal enn originalen.

BBC-serien Wartime farm består av åtte episoder og forteller hvor viktig britisk landbruk var under siste verdenskrig og hvordan det ble drevet. Bloggeren merket seg særlig episode 6, der en tohjulstraktor av samme merke som den som ble gjenopplivet her på bruket for fem år siden (Gammel maskin får nytt liv), var i bruk som slåmaskin.


Til innholdsliste for denne utgaven

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *