Kvalitetssikring

Kvalitetssikring er ikke det samme som kvalitetskontroll. Men kvalitetskontroll kan – tror jeg – være en del av kvalitetssikringen. Kvalitetskontroll har jeg også sett omtalt som «kontroll i porten», der eventuelle eksemplarer med feil blir plukket ut og satt til side. Ved kvalitetssikring, som foregår samtidig som produksjonen, kommer det ingen eksemplarer med feil til porten.

Men dette handler om mer enn produksjon av gjenstander. Denne bloggen har også en form for kvalitetssikring. Bloggen publiseres på fredager, og innleggene skrives i ledige stunder i løpet av uken. Men før de får sin endelige utforming, har de vært gjennom planlegging, kladd, gjennomlesing av kladd og gjennomlesing av innlegg klart til publisering. Den endelige kvalitetssikringen skjer ved korrekturlesing før publisering.

Overraskende mye tekst, bl. a. i form av nettsider, ser ut til å være skrevet i lunsjpausen eller noe sånt. Dårlige formuleringer og rene språkfeil florerer; det virker som om tekstforfatteren mener at det ikke er så nøye med teksten. «De som leser den, skjønner sikkert hva jeg mener,» ser ut til å være tankegangen.

Til sikkerhetskopiering av denne bloggen bruker jeg tilleggsfunksjonen UpdraftPlus. Der fant jeg teksten nedenfor, og lurer på om kvalitetssikringen av det data-tekniske er på linje med kvalitetssikringen av det språklige.

En ingeniør jeg kjenner, kontrollerte kvaliteten på et byggmesterarbeid ved å kjenne etter om det var brukt sandpapir på hjørnene ved listene rundt døråpningene. Det er noe som ikke synes, og hvor man bare bruker hendene ved rengjøring av lister og karmer. Men når noe nesten usynlig er utført som om det var synlig, er det et kvalitetstegn.


Til innholdsliste for denne utgaven

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *