Kunstig intelligens

For 27 år siden i dag spilte sjakk-verdensmesteren Garry Kasparov mot IBMs datamaskin «Deep Blue». Datamaskinen vant første parti (Kasparov seiret sammenlagt), og dette var første gang en maskin vant over et menneske i sjakk. Nå er kunstig intelligens (som «Deep Blue» var eksempel på) nesten allemanseie.

Veeeldig gammelt sentralbord.

Det finnes kanskje noen få bedrifter som fremdeles har et sentralbord, der et menneske tar innkommende telefoner og setter dem videre til rette vedkommende. Men de fleste bruker kunstig intelligens, som gir innringeren tastevalg, gjerne i flere ledd. Når jeg omsider får svar av en stemme som oppgir et navn, pleier jeg for sikkerhets skyld å spørre: «Snakker jeg med et menneske nå?»

Det nyeste innen kunstig intelligens er programmer som skriver tekst ut fra oppgitte stikkord. Noe slikt slipper ikke til i denne bloggen! Jeg har prøvd chatGPT (GPT = Generative Pre-training Transformer). Resultatet står nedenfor.

Stikkord til chatGPT (over streken) og svaret.

I Aftenposten-kommentaren Fremtiden blir smartere (og ganske sikkert bedre) har Christina Pletten noen tankevekkende tilbakeblikk på tidligere tiders spådommer (f. eks. om biler og mobiltelefoner). Signaturen «topologix» i Document har gjort som jeg og har prøvd chatGPT, med overskriften chatGPT – en matematisk raffinert papegøye? som resultat.

Kunstig intelligens har åpenbart kommet for å bli. Men jeg tviholder på mitt gamle slagord: «Mennesket er maskinen overlegent».


Til innholdsliste for denne utgaven

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *