Folkedans

Internasjonal folkedans – men det er neppe ungdomsskoleelever som danser.

Det som nå heter 8. klasse, var i min tid som lærer 7. klasse (laveste trinn i ungdomsskolen), og hadde på timeplanen to timer musikk i uken. I den ene musikk-timen ble klassen delt i to. Halvparten lærte å spille gitar, mens resten – som jeg fikk ansvar for – skulle gjøre noe annet musikalsk. Det måtte bli noe praktisk, og da elevene skjønte at de ikke skulle spille blokkfløyte, godtok de bl. a. folkedans. Derfor har jeg i mitt lydarkiv en del musikk til det bruket.

De to enkleste dansene var den amerikanske Virginia reel og den russiske Troika. Sælig den førstnevnte har jeg lært bort til mange 7. -klasser, og om noen er interessert, tror jeg det er noe jeg fortsatt skal klare – i hvert fall med skoleelever. En gang prøvde jeg på en lærerfest, men måtte gi opp. Den amerikanske og den russiske dansen (utenrikspolitisk balanse her!) har det til felles at trekkspillet er et fremtredende instrument i musikken.

Virgina Reel
Troika

Trekkspill er også melodiinstrumentet i en israelsk dans som jeg ikke har navn på, og som jeg heller ikke husker hvordan man danser.

Israelsk dans.

Da jeg gikk kurs i internasjonal folkedans (egenbetalt etterutdanning), var danser fra Balkan mye brukt. De har en ganske komplisert rytme hvis man ser på notene (så det må man ikke gjøre), og jeg tror ikke jeg brukte dem i musikktimene. Det nevnte kurset var på avslutningstur med danskebåten HOLGER DANSKE. Der var det sikkert et diskotek, men vi fikk disponere en salong med musikkanlegg der vi kunne danse «våre» danser. Det vi ikke visste, var at lyden fra musikkanlegget også gikk på ut på hele skipets høyttaleranlegg. De andre passasjerene var visst ikke så interessert i internasjonal folkedansmusikk uten stans. Nedenfor kan bloggleseren velge blant balkan-dansene fra mitt arkiv:

Ersko kolo.
Vranjanka.
Balkan-dans (navn ukjent).
Balkan-dans (navn ukjent).
Balkan-dans (navn ukjent).

Fra Hellas (er det en del av Balkan?) har jeg en dans som jeg ikke kjenner navnet på, som jeg avgjort ikke har danset. Etter hva jeg husker, er det en «se-på-meg-dans» (ikke ulikt norsk halling).

Gresk dans (navn ukjent).

Syrtaki er også en gresk dans. Den er best kjent som «Zorbas dans» med musikk av Mikis Theodorakis, men jeg har lært den med annen musikk. Begge musikkvariantene har det greske strengeinstrumentet bouzouki som hovedinstrument.

Hellas: Syrtaki.
Mikis Theodorakis: Zorbas dans (syrtaki).

Til innholdsliste for denne utgaven

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *