Utenriks og utvikling

Avstandsmåling på norsk.

Som kjent lever man sørover i Europa under et politisk åk som vi slipper her til lands etter folkeavstemninger om EEC/EF/EU i 1972 og 1994 (bloggeren stemte ja begge ganger). Det å holde seg unna de andre på denne måten har tradisjon tilbake til grunnlovsforsamlingen på Eidsvoll i 1814, der man på dagens dato vedtok ikke å debattere Norges forhold til utlandet. Apropos: Kan norsk være det eneste språket som måler avstand i steinkast, noe som også er omtalt i Johannesevangeliet.

Darwin-bok om kjønnsforskjell.

Charles Darwin døde for 142 år siden i dag. Han er nok mest kjent for evolusjonsteorien som han presenterte i boken The origin of species (Artenes opprinnelse). Men han skrev flere bøker, bl. a. The Descent of Man, and Selection in Relation to Sex (Menneskets opphav, og utvalg på bakgrunn av kjønn), der det blant annet står:

«Det er allment akseptert at hos kvinnen er evnen til intuisjon, rask persepsjon og kanskje imitasjon mer fremhevende enn hos mannen. Men i det minste noen av disse egenskapene er karakteristisk for de lavere raser, og derfor for forhenværende og lavere trinn i sivilisasjonen. Hovedforskjellen på den intellektuelle kapasiteten hos de to kjønn vises ved at mannen oppnår høyere perfeksjon i hva han enn tar opp, enn kvinnen, dersom aktiviteten krever dyp tankevirksomhet, fornuft og fantasi.»


Til innholdsliste for denne utgaven

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *