Dagen før

Alle som leser denne bloggen, husker da «unntakstilstanden» som følge av corona ble innført 12. mars 2020. Men de færreste, om noen, husker noe spesielt om 11. mars. I dag er det 8. april, én dag før «aldri mer»-dagen. 8. april 1940 sies det at nordmenn flest oppførte seg som en vanlig mandagskveld. Hadde man ingen anelse om hva som kom til å hende 9. april?

Det er umulig å foreta noen tidsreise for å lodde stemningen 8. april 1940. Men en titt på avisforsider kan kanskje gi en idé om hva folk snakket om.

Klikk på en av avisforsidene fra 8. april 1940 (ovenfor) for å se den separat i større bilde, eller les hele Aftenposten morgen / Aftenposten aften / Asker og Bærums Budstikke

Sett i etterpåklokskapens klare lys er det forbausende lite, særlig i Aftenpostens morgenutgave, som har noe med den på gående krigen i Europa å gjøre. At den norske nøytralitetsvakten er mobilisert, og at flere norske handelsskip har krigsforlist, kommer heller ikke til syne, men ble nok nevnt i nyhetsmeldinger hvis noe ekstraordinært skjedde.

I Aftenpostens kveldsutgave står det derimot mye om krigen. Mesteparten av forsiden handler om minefeltene som Storbritannia og Frankrike hadde lagt ut flere steder langs norskekysten om morgenen 8. april. Nederst til høyre står den meldingen som varsler om neste dags tyske angrep på Norge, men jeg tviler på om den var samtaleemne.

Budstikkas hovedoverskrift, «Norge er atter kommet i krigens faresone.», kan virke fremsynt 8. april 1940, men også den handler om den britisk/franske mineutleggingen. Ordet «atter» må være en referanse til 1. verdenskrig, da Norge var nøytralt (men 473 norske handelsskip krigsforliste med ca. 3.700 omkomne sjøfolk som resultat).

Hitler-Tysklands Weserübung var – ifølge den tyske propagandaen – en militær spesialoperasjon (som Vladolf Putler – se Virtuell virkelighet 11/22, Vv4 – ville kalt det i dag) for å beskytte Norge mot britisk aggresjon – man skulle tro mineleggingen 8. april var bestilt av den tyske propagandaminister Goebbels. Etter hva jeg har hørt, men ikke har funnet noen bekreftelse for, var musikk-korps en hørbar del av invasjonsstyrken. Et mye brukt nummer skal ha vært en tsjekkisk polka/marsj som allerede på 1930-tallet var kjent som Beer barrel polka (på norsk det mer edruelige Hvor er min kone?). Den får avslutte disse tankene:


Til innholdsliste for denne utgaven

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *