Åtte takter

I dag er det 91 år siden den svenske jazzpianisten Jan Johansson ble født. Om navnet ikke slår an toner i hukommelsen, kan kanskje denne bass-introduksjonen hjelpe:

Visa från Utanmyra var første spor på LP’en Jazz på svenska. Da jeg fant LPen på YouTube, hadde det lurt seg inn et spor fra en annen LP (de som ikke vet hva en LP er/var, får lese Lyd «på boks» fra februar 2021). Det var Sinclairvisan (La Folia), og den satte i gang en lang tankerekke.

Melodien kjente jeg godt. Da jeg gikk på Valler gymnas, hendte det ved høytidelige anledninger at skolesangen ble sunget til denne melodien, på tekstarket oppgitt som «I rosenlund under sagas hall». Det er et dikt av Welhaven, mens skolesangen var Ibsens Skolehuset, som han skrev til innvielsen av en ny bygning for Lillehammer Latin- og Realskole i 1858.

Men spor-tittelen på LPen Musik genom fyra sekler var Sinclairvisan, og den skrev jeg om her i bloggen for noen få uker siden (Kringen, skottetogets «endestasjon»). Der var det lenke til en innspilling av den nyeste «Sinclair-melodien», men jeg nevnte ikke at det fantes en eldre melodi, for den fant jeg ikke. Med litt tilpasning kan teksten til Sinclairvisa synges til Jan Johanssons melodi (refrenget, «Vel opp før dag …» osv., er visst lagt til i forbindelse med den nyeste melodien).

Men tittelen på Jan Johanssons innspilling av Sinclairvisa er også La Folia – riktignok i parentes. Det er også en melodi jeg kjenner, kanskje fra min tid i Høvik skoles strykeorkester. Den følger samme akkordmønster som den melodien Jan Johansson spiller, og de to melodiene kan spilles samtidig uten for mange tonale kollisjoner (melodien fra Jan Johanssons innspilling på piano i venstre kanal, La Folia på orgel i høyre kanal):

La Folia er en gammel melodi som er brukt av mange komponister, bl.a. Corelli. Den likner på bassgangen i Bachs Pasacaglia og fuge i c-moll. Denne bassgangen gjentas gjennom hele pasacagliaen og de første tonene av den er også tema i den etterfølgende fugen. Lytt til hva Bach har fått ut av en melodi med fjorten toner fordelt på åtte takter:


Til innholdsliste for denne utgaven

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *