Denne spalten het tidligere Alternative fakta, som fortsatt er kategori-betegnelsen. I Alternative fakta lå vekten ofte mer på det alternative enn på fakta. Her i Virtuell virkelighet kan vekten ligge mer på det virtuelle enn på virkeligheten.
Navneskiftet ble forklart i siste utgave av Alternative fakta 15. januar 2021.
Vv 1: Lumbago? Bloggeren trodde lenge at Kjell Inge Røkke hadde reist på kuropphold til Sveits på grunn av lumbago. Men så var det visst noe med Lugano. I hvert fall fikk reisen mye omtale i mediene. Det er muligens bakgrunnen for en historie som sto i Resett.
֎֎֎
Vv 2: Talemaskin. Den skattefinansierte mediekanalen NRK har bare råd til ca. 3.500 ansatte, og bruker derfor en maskin til å lese oversettelse av fremmedspråklige innslag når TV-lyden sendes på radio. Det kan høres ut som maskinen er opplært av en som ikke har språk som sin sterkeste side og som ikke har norsk som morsmål.
֎֎֎
Vv 3: Overskrift. De som lager overskrifter på den skattefinansierte mediebedriften NRKs nett-TV, står kanskje også bak opplæringen av talemaskinen omtalt i forrige notis (Vv 2). Det kan i hvert fall virke som om de har samme språklige bakgrunn, ellers ville de vel visst forskjell på grenda og grensa?
.
.
֎֎֎
Vv 4: Skogs-ro. Odd Nordstogas nye CD Inn i skogen ble presentert i NRK Dagsrevyen lørdag 8. oktober. Ifølge den skattefinansierte nyhetssendingen har musikken fått gode anmeldelser, så man konsentrerte seg i reportasjen om «skogens ro».
.
֎֎֎
Vv 5: Radioreklame. «Hvis vi ser i den retningen …» sier Joakim Reigstad (tror jeg det er) på radio(!) i en egenreklame for den skattefinansierte mediekanalen NRK, og dokumenterer dermed at kanalen gir blaffen i de som bare hører på radio.
֎֎֎
Vv 6: Datamaskin-fare. «Faren er ikke at datamaskinene skal begynne å tenke som mennesker, men at vi skal begynne å tenke som dem.» Utsagnet er tillagt den amerikanske journalisten Sydney J. Harris (1917-1986), og har den svakheten at det ikke tar hensyn til det ubestridelige faktum at mennesket er maskinen overlegent.
֎֎֎
Vv 7: Transportmidler. På motstående sider i en hundre år gammel utgave av Aftenposten står de to klippene nedenfor: en artikkel om luftskip (rute mellom Berlin og New York med bare 60 timers reisetid) og en annonse (på svensk!) for spakstøtting. Begge disse transportmidlene er vel nokså utdatert i dag, men i 1922 kunne man, hvis man hadde lange nok armer, se begge tekstene samtidig.
֎֎֎
Vv 8: Penner. Fyllepennen (som ikke hadde noe med fyll å gjøre!) sto det annonse for allerede i 1922. Men drøyt 30 år senere var Høvik skole, der bloggeren var elev i syv år, fortsatt utstyrt med penneskaft, pennesplitter og blekk Og så vidt bloggeren husker, hadde pultene fortsatt hull for blekkhus da jeg han lærer på 1970-tallet. Kulepennen kom mens bloggeren gikk på Høvik skole – «superutgaven» hadde spisser med forskjellige farger.