På tide med litt sunn skepsis

Etter at gassrørledningene Nord Stream 1 og Nord Stream 2 gjennom Østersjøen ble utsatt for sabotasje (ifølge autoritative kilder), har oppmerksomheten økt om norsk beredskap og beskyttelse av norsk energiproduksjon. Aftenposten skrev om det i et nyhetsoppslag og en kommentar sist lørdag, og har også tidligere (24.03, 05.10, 06.10) skrevet om det man gjerne kan kalle norsk naivitet.

fMen dette er ikke noe nytt. I Sandvika museum henger et stort flyfoto av Sandvika sentrum fra 1930-tallet. Bildet er så finkornet at man nesten kan se om folk på gaten har briller eller ikke. Bildet er visst tatt av Lufthansa, det tyske flyselskapet som også betjente ruten fra Oslo og kysten rundt til Bergen, etter hvert også til Trondheim og helt nord til Hammerfest. Det ble nok mange fine flyfoto, som kanskje var nyttige noen år senere …

Sandvika-museum er innredet som en 1950-talls-leilighet med kjøkken og stue. Øverst ved døren inn til stuen henger det store flyfotoet av Sandvika fra 1930-tallet.
Sandvika museum ligger like ved Løkke («Røde Kors-huset»), i Elias Smiths vei 5. Se åpningstidene.

Min siste militære repetisjonsøvelse foregikk på slutten av den kalde krigen i et fylke som grenser til Russland. Et geværlag som under feltøvelsen hadde holdt vakt ved riksveien med ordre om å kontrollere «all trafikk», fortalte at de bl. a. hadde stoppet en bil med diplomatskilt – den viste seg å tilhøre Sovjetunionens ambassade. På spøk hadde de forlangt at personbilens bagasjerom skulle åpnes, det ble faktisk gjort, og der var det – etter soldatenes utsagn – «stint av elektronikk». Elektronikk var det også mye av i de to øst-europeiske danseorkestrene som under repetisjonsøvelsen spilte på hotellene i henholdsvis Lakselv og Karasjok, to sentrale steder for feltøvelsen.

Det kan være grunn til å minne om det som tidligere (før mobiltelefonens inntog) sto på alle militære telefonapparater: «Du taler – hvem lytter?». Og i disse dager skal man kanskje være litt ekstra observant og på vakt.


Til innholdsliste for denne utgaven

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *