Hvalrossen Freya (2017-2022) og andre dyr

To eksemplarer av arten odobenus rosmarus har i sommer forvillet seg til sørligere farvann enn det som er artens vanlige habitat, og har blitt oppfattet som så sjeldne at de har fått navn: Stena i Finland og Freya i Norge. Begge er nå døde. Mediene hevder at den nyhetsfattige sommertiden («agurktiden») ikke var årsak til at de to dyrene – i Norge særlig Freya – fikk stor oppmerksomhet.

Bloggeren har ikke sett Freya i virkeligheten, selv om hun visstnok har tilbrakt noe tid på en flytebrygge rett nedenfor bloggerens residens ved Sandviksbukta. To som derimot så hvalross i virkeligheten, var Fridtjof Nansen og Hjalmar Johansen. De forlot den innefrosne polarskuta FRAM i mars 1895 for å prøve å ta seg frem til Nordpolen (planen var opprinnelig at FRAM skulle drive med isen over polpunktet), men måtte gi opp ved 86° 14ʹ nordlig bredde. I et brev til sin mor forteller Hjalmar Johansen om den omtrent 17 måneder lange ferden gjennom isødet og til Franz Josefs land øst for Svalbard, der de kom i kontakt med en britisk ekspedisjon som hjalp dem tilbake til Norge. A-magasinet gjenga brevet for noen år siden (kanskje bare tilgjengelig for Aftenposten-abonnenter); her er de passusene der hvalross er nevnt:

  • «Mens vi reiste langs land, hvor det vrimlet av bjørner på isen og hvalross i vannet, var det ofte besøk av bjørn like ved teltet hvor vi sov.»
  • «Til vår store glede fant vi på stranden en stokk av drivved. Denne brukte vi som mønebjelke, og la over hvalrosskinn som vi strekte ut med sten som hang i stropper ut over muren. Seng laget vi av sten og bjørneskinn.»
  • «…, og hadde gjort i stand våre kajakker (en hvalross hadde boret sine lange tenner i Nansens kajakk), …»

Myndighetene advarte om at Freya kunne være farlig for folk. For Nansen og Johansen var det visst ikke hvalross, men isbjørn som var farlig. I boken Med Nansen mot Nordpolen forteller Hjalmar Johansen om da han ble overfalt av en isbjørn og ble reddet av at Nansen skjøt den. Hva som ble sagt (ropt?) i virkeligheten, finnes ingen dokumentasjon på, men Johansen gjengir sine ord til Nansen slik: «Ja, nu må De skynde Dem, ellers blir det for sent.» Høflighetsform (…nu må De skynde Dem) – etter at de hadde delt sovepose i flere måneder!

Isbjørnen som angrep Hjalmar Johansen ble skutt. Hvordan Freya ble avlivet, er ikke offentliggjort, men fiskeridiretør Frank Bakke-Jensen kom til stillingen fra vervet som forsvarsminister i Solberg-regjeringen og har en fortid bl.a. som FN-soldat, så man kan jo gjøre seg sine tanker. Før eller senere får vi nok kjennskap til både avlivingsmetoden og hva som har skjedd med de 600 kiloene med kjøtt, spekk og pels.

MDG (Miljøpartiet De Grunne) har i hvert fall mistet sin nye sak, og mediene må finne noe annet i resten av agurktiden. Har flere enn jeg lagt merke til hvor lite flåtten er blitt omtalt i år?

Se også:
Tilbakeblikk 26.08.2022
Tilbakeblikk 02-09.2022


Til innholdsliste for denne utgaven

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *