Virtuell virkelighet 8/24

Denne spalten het tidligere Alternative fakta, som fortsatt er kategori-betegnelsen. I Alternative fakta lå vekten ofte mer på det alternative enn på fakta. Her i Virtuell virkelighet kan vekten  ligge mer på det virtuelle enn på virkeligheten.

Navneskiftet ble forklart i siste utgave av Alternative fakta 15. januar 2021.


Vv 1: Skuddår. 2024 er som kjent skuddår, med én ekstra dag (366 dager mot de vanlige 365). For å hjelpe bloggens lesere med å unngå pinlige situasjoner, gjøres det her oppmerksom på at skudd-dagen – den ekstra dagen – egentlig er i morgen, 24. februar.

Kommenter denne notisen

֎֎֎

Vv 2: KI. Bloggens diktafon er ikke helt oppdatert på «ny» og «gammel» tellemåte. Den nye tellemåten ble vedtatt av Stortinget i 1950, men Jens Stoltenberg, som er født i 1959, sa som statsminister «to-og-tyvende juli». Når bloggens diktafon får seg diktert 24. (som ordenstall uttalt med «ny» tellemåte), skriver den «fjerde». Uttalt med «gammel» tellemåte skriver den «24» (altså ikke som ordenstall). Kunstig «intelligens», liksom!

Kommenter denne notisen

֎֎֎

Klikk for å lese Aftenpostens artikkel om å fjerne november måned.

Vv 3: Sauekjøtt. Årshjulet ved siden av er hentet fra en artikkel som var nevnt i forrige utgave av bloggen (artikkelen foreslo å fjerne måneden november). Illustratøren har åpenbart tilknytning til sauenæringen, siden de eneste to matrettene som nevnes, er fårikål og pinnekjøtt. Eller er tilknytningen fåre-musikalsk (jfr. E-76 nedenfor)?

Kommenter denne notisen

֎֎֎

Vv 4: Sidemål? Gælisk er et minoritetsspråk i Storbritannia. Det kan virke som om BBC har tilsvarende regler for gælisk-andelen som NRK har for nynorsk-andelen – også på nettsidene. Men hva betyr traciau diweddar?

Kommenter denne notisen

֎֎֎

Vv 5: Ny-ord. Ordet forhåndsfavoritt ser ut til å ha erstattet favoritt. I samsvar med dette foreslår bloggeren ny-ordene sjømaritim og fugleornitolog. Ikke vis denne notisen til den skattefinansierte mediekanalen NRK!

Kommenter denne notisen

֎֎֎

Aftenposten 23. februar 1924.

Vv 6: Legemiddel. Det fremgår ikke av annonsen ved siden av om bildet viser en av legene bak Doctors’ Special. Bloggerens fastlege bruker hvit frakk og går ikke med tverroversløyfe. Men han holder til nær apotek og vinmonopol, og kan derfor tenkes å ha fått avtaler der. Noen anbefaling av whisky for 15 kroner literen har bloggeren imidlertid ikke fått.

Kommenter denne notisen

֎֎֎

Vv 7: Festival. Siste tirsdag i mai (i år er det 28. mai) arrangeres som vanlig Langset-festivalen her på bruket. Det har ikke kommet så mange forslag til program, så bloggeren (= festivalgeneralen) har måttet tenke selv. Programmet blir derfor trolig like sært som det pleier å være.

Kommenter denne notisen

֎֎֎

Vv 8: Språk-poeng. Poenget i tegneserien nedenfor kan være skjult for vanlige folk, men ikke for en språknerd som bloggeren.

Aftenposten 2. mai 2020. Klikk for større bilde.

Kommenter denne notisen


Til innholdsliste for denne utgaven

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *