Virtuell virkelighet 27/22

Denne spalten het tidligere Alternative fakta, som fortsatt er kategori-betegnelsen. I Alternative fakta lå vekten ofte mer på det alternative enn på fakta. Her i Virtuell virkelighet kan vekten  ligge mer på det virtuelle enn på virkeligheten.

Navneskiftet ble forklart i siste utgave av Alternative fakta 15. januar 2021.


Vv 1: Streik. Regjeringen har allerede grepet inn med tvungen lønnsnemnd i to streiker. Men lærerstreiken, som har pågått siden 20. juni, får fortsette. Dermed sparer kommunene lønn til de streikende, som på sin side ikke tjener opp feriepenger til neste år mens de streiker. Imens lider samfunnet, særlig skoleelevene.

֎֎֎

Å skifte en slik pære hos Ford koster omtrent ti ganger det pæren koster hos Biltema.

Vv 2: Lyspære. Bilen min var på verksted i forgårs – for å skifte en lyspære. Fra mine tidligere biler er jeg vant med at hovedlyspære i frontlykten helst skal skiftes av en asiat med små hender, men det har jeg klart selv. I instruksjonshåndboken til min Ford Transit står det at hvis bilen har klimaanlegg, anbefales det å la forhandleren skifte hovedlyspære. Dette forholdt jeg meg til, og betalte kr 654,88 for operasjonen. Verkstedet kunne ikke garantere at den nye pæren ville vare like lenge som den gamle, ti år.

֎֎֎

Aftenposten 16. juni 2022. Klikk for å se plakat som kan skrives ut.

Vv 3: Plakat. Virtuell virkelighets konkurrent, Aftenpostens Under streken, har tatt sommerferie, men hadde for en stund siden gitt plass til saken ved siden av. Denne bloggen er ukjent med begrepet ferielukking, og har lagd en plakat av den avbildede teksten – allmengjort (ikke bare for hytter) og litt språklig bearbeidet.

֎֎֎

Aftenposten 1. juli 1922. Klikk for å lese.

Vv 4: Fortidig. Avissiden ved siden av er fra 1922. Om man ikke visste datoen, ville den gotiske skriften på dato m.m. øverst på siden og den avbildede bilen i Ford-annonsen antyde at avissiden er av en viss alder. Annonsene for sigaretter, whisky og film (til eget fotoapparat) forteller også at siden ikke er helt dagsaktuell. Ellers vil de krigerske blant bloggens lesere kanskje være interessert i den redaksjonelle artikkelen Fremtidens krig, skrevet drøyt tre og et halvt år etter at første verdenskrig ebbet ut.

֎֎֎

Aftenposten 8. juli 1922.

Vv 5: Camping. Campingvognen trodde jeg var en oppfinnelse fra 1950-tallet, men klippet ved siden av er fra 1922. Det som kom på 1950-tallet (tror jeg), var en mer stømlinjeformet utforming.

.

.

֎֎֎

Aftenposten 8. juli 1922.

Vv 6: Notekunnskap. Så sent som i den siste læreplanen for grunnskolen før Mønsterplanen i 1974 sto det at elevene i løpet av barneskolen skulle lære å synge etter noter «fra bladet», altså uten hjelp fra f. eks. et instrument. Da er det kanskje ikke så rart at en annonse fra Norsk Musikkforlag i 1922 brukte en note som blikkfang; mange som så annonsen, kunne kanskje «lese» melodien.

֎֎֎

Vv 7: Boris. I skrivende stund har bloggeren nettopp hørt Boris Johnson selv si at han trekker seg som formann for det konservative partiet og derved som britisk statsminister, og da må man kanskje tro på ham? Dette ble på en måte forutsett i blogginnlegget Boris J. i oktober 2020.

֎֎֎

Aftenposten 8. juli 1972. Klikk for større tekst.

Vv 8: Værmelding. En gang i tiden var Værmeldingen (med stor forbokstav) en egen programpost i radio, og endringer ble omtalt i avisen. Værmeldingen, deriblant Bjørn Nilsens dikt om den, var tema i blogginnlegget Dette er meteorologisk institutt i juni 2018.

.

.

.

.

.

.

֎֎֎

Vv 9: Likning. I forrige utgave av bloggen sto innlegget Skatteoppgjøret for 2020(!) er klart?. Det suppleres her med tegneserien nedenfor.

Aftenposten 30. juni 2022.


Til innholdsliste for denne utgaven

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *