Virtuell virkelighet 17/22

Denne spalten het tidligere Alternative fakta, som fortsatt er kategori-betegnelsen. I Alternative fakta lå vekten ofte mer på det alternative enn på fakta. Her i Virtuell virkelighet kan vekten  ligge mer på det virtuelle enn på virkeligheten.

Navneskiftet ble forklart i siste utgave av Alternative fakta 15. januar 2021.


Vv 1: Russetreff. Russetiden er over oss, og blir nok omtalt også i senere utgaver av bloggen. I Aftenposten sto et leserinnlegg av Marit Nerem, som var russ i 1958. NRK Dagsrevyen brøt vel strengt tatt Vær Varsom-plakatens bestemmelse om å beskytte intervjuobjekter mot sin egen dumhet da kanalen viste – og navnga – Niclas Nedal Birkelund i forbindelse med russens landstreff i Fredrikstad sist fredag:

Klipp fra reportasje i NRK Dagsrevyen 22. april 2022. For å se hele innslaget: Klikk her.

֎֎֎

Aftenposten 29. april 1922.

Vv 2: Avis. Søndag er 1. mai, som Stortinget i 1947 etablerte som offentlig høytidsdag (men en av de dagene det ikke flagges her på bruket, se 1. mai uten flagg fra mai 2020). På grunn av høytidsdagen kommer det heller ingen avis i postkassen. Da var det andre tider for hundre år siden, da Aftenposten fant det nødvendig å gjøre sine abonnenter oppmerksom på at det 1. mai bare kom morgenavis (som noen kanskje husker, hadde Aftenposten tidligere to daglige utgaver til omtrent samme pris sammenlagt som man nå betaler for én).

֎֎֎

Asker og Bærums Budstikke 2. mai 1922.

Vv 3: Elektricitetsvidunder. I forrige utgave anbefalte bloggeren elektricitetsudstillingen på Tivoli. Der kunne man se bl. a. den fantastiske Sarpsborgkomfyren, som også ble demonstrert.

.

.

.

.

֎֎֎

Asker og Bærums Budstikke 2. mai 1922.

Vv 4: Avhold. Russ og andre unge lesere av bloggen trenger trolig å få forklart uttrykket avholdscafé i annonsen ved siden av. Det er et serveringssted uten skjenkebevilling, der man m.a.o. ikke får kjøpt alkohol. Et slikt etablissement lå altså i Skogveien på Stabekk for hundre år siden. I dag tror jeg det knapt finnes avholdsfolk i Skogveien, og så vidt jeg vet er det ingen serveringssteder der.

֎֎֎

Aftenposten 25. april 2022. Klikk for å lese.

Vv 5: Strøm. Bloggerens strømleverandør Hafslund forteller i en helsides annonse i Aftenposten at de kan tilby flere smarte løsninger (det hadde kanskje vært billigere å sende et brev, men strømleverandørbransjen har vel god råd for tiden). Bloggens lesere utfordres til å finne ut hva de smarte løsningene går ut på. Annonsen sier ingenting om det, i hvert fall er det godt skjult.

.

.

֎֎֎

Aftenposten 25. april 2022.

Vv 6: Nyhetsnotis. Aftenposten prioriterer nyhetsoppslagene. Derfor omtales presidentvalget i det fjerntliggende og ubetydelige landet Frankrike i en énspalter på side 26.

.

.

.

.

.

֎֎֎

NRKs nett-TV 22. april 2022.

Vv 7: NRK 1. I sin programoversikt for nett-TV informerer NRK oftest om en av hovedsakene i Dagsrevyen. Som mye annet i den skattefinansierte kanalen blir dette ikke kvalitetssikret.

.

.

֎֎֎

NRK Dagsrevyen21 26. april 2022.

Vv 8: NRK 2. NRKs Dagsrevyen21 sist tirsdag hadde skogbrannen nord for Bergen som hovedoppslag. Det var en god illustrasjon på at forhåndsskrevne ingresser ikke alltid passer sammen med direktereportasjen etterpå.

֎֎֎

Vv 9: Sport. Åsa Vartdal var nylig forflyttet (eller var hun forfremmet?) fra NRK Dagsrevyens programlederplass til sporten. Der leser også hun forhåndsskrevet tekst, antakelig. Men følg med, hun finner også på ting selv:

NRK Dagsrevyen21 26. april 2022.

Til innholdsliste for denne utgaven

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *