Viktig melding – lytt på ??

Klikk på bildet for å høre signalet (og skremme de nærmeste omgivelsene hvis høyttaleren er på)

Sivilforsvaret prøver fortsatt sine varslingsanlegg to ganger i året. Ifølge Ifølge etatens egen nettside skjer det vanligvis andre onsdag i januar og og juni, begge ganger kl. 12.00. Signalet som sendes er vist grafisk på illustrasjonen. De fleste som følger norske nyheter, kjenner i disse dager lyden av ukrainsk flyalarm. Den som har dempet PC-lyden, kan klikke på bildet for å høre den norske versjonen.

Signalet som brukes ved sireneprøve, har vært slik så lenge jeg kan huske. Men det har skiftet navn. Nå heter det Viktig melding – søk informasjon. Før het det Viktig melding – Lytt på radio. Det var en grei melding den gang radio var det samme som NRK, som bare hadde én kanal. Da nærradio ble tillatt, var det visst en tid NRKs program1 som skulle være informasjonskanalen. Men så ble FM-nettet nedlagt og all radio skal være digital. Er det sikkert at DAB- og nettradio virker i krisetid? I hvert fall er det – etter hva jeg har registrert – slutt på at det skattefinansierte NRK melder fra (for å berolige eventuelle u-informerte) når sivilforsvaret har hatt sin prøve. Og det er altså overlatt til den enkelte å skaffe seg informasjon.

Under den pågående krigen i Ukraina har NRK hatt sammenhengende sending alle hverdager. Det er antagelig denne typen sending vi må forholde oss til hvis det skulle bli krise her i landet. Da er det underlig at NRK gjør seg så avhengig av bilder i radioformidlingen, og ikke benytter anledningen til å trene sine ansatte i å formidle verbal informasjon. Hør på dette fra NRKs nyhetskanal på radio:

Aftenposten hadde nylig en artikkel om beredskapstiltak man bør foreta hjemme. Da jeg hadde lest den, dro jeg ut for å kjøpe plastkanner til vann. Men det var utsolgt overalt. Heldigvis har jeg noen kanner på lager i kjelleren. Jeg får vaske dem og sette den i beredskap.

————

Les også Sirener og alarmer fra april 2018.


Til innholdsliste for denne utgaven

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *