Treholt-saken

Politiets bilde av Treholt, Titov og Lopatin i Wien. Klikk for å lese hva Store norske leksikon skriver om Treholt.

For 39 år siden i dag var den store nyheten at Arne Treholt var arrestert for spionasje. Ett år senere ble han dømt. Store norske leksikon bringer følgende motstridende(?) opplysninger: «Treholt har selv hele tiden benektet spionasje, men har innrømmet at han har gitt fra seg graderte dokumenter og mottatt penger.»

Den helgen Treholt ble arrestert, var jeg i et femtiårslag der spion-nyheten selvsagt var samtaleemne – ikke så rart, ettersom jubilanten kjente Treholt. Jeg kan ikke huske at selskapet felte noen dom over den arresterte.

Treholt-dommen er blitt mye diskutert, men etter min mening er det åpenbart at den var riktig. NRK Dagsrevyen hadde et innslag i februar 2022 om funn i Stasi-arkivene, og Treholt selv bidro – etter min mening – til å understreke sakens realiteter da han (i følge Wikipedia) etter å ha blitt benådet i 1992 flyttet til Russland og etablerte et firma sammen med en tidligere KGB-general.

Nå er både den kalde krigen og Gulf-krigen (Treholt ble også dømt for spionasje til fordel for Irak) slutt, og Treholt-saken har mest historisk interesse. Men det påstås at vi kan lære av historien …


Til innholdsliste for denne utgaven

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *