Tjuendedagen

Som for fem år siden er det fredag 13. i dag, og de som blir engstelige på grunn av datoen, kan lese Ulykkesdag fra april 2018.

Ifølge Store norske leksikon er dette et utvalg primstavsymboler for 20. dag jul (13. januar). Det er enklere å forstå kalenderen på mobiltelefonen.

Det er også 20. dag jul, og etter tradisjonen siste frist for å «jage julen ut», dvs. fjerne all julepynt i hjemmet. Det skulle egentlig skjedd for en uke siden (13. dag jul), men ved innføringen av den gregorianske kalenderen i 1700, «forsvant» syv dager. På en tid da kalenderen var å finne på primstaven, ikke på mobiltelefonen, førte dette til en viss forvirring, særlig for vanemennesker.

Bloggeren behersket en gang kunsten å flette juletrekurver av glanspapir.

En del av det å fjerne julepynten, var å «høste» juletreet. Tradisjonell juletrepynt omfatter også kurver (ikke bare kuler, glitterlenker og lys) med små godsaker oppi. For bloggeren, som vokste opp med en eplehage som måtte høstes, ga uttrykket å «høste juletreet» mening. Men kurvene måtte henges så høyt at familiens hund, som selvsagt luktet godsakene, ikke nådde opp.

Godsaker var også høydepunkt på juletrefestene, der julenissen delte ut godteposer til barna. To juletrefester var fast post i bloggerens oppvekst: Hardinglagets og Odd Fellow-losjens. Den første var kjedelig (men fars butikk leverte posene – butikken het jo Fruktforretningen Hardanger), den andre hadde alltid topp underholdning (jeg husker Per Asplin) og morsomme tegnefilmer.

Det var neppe juletrefest i Folsom-fengselet da Johnny Cash opptrådte der 13. januar 1968. Men publikum var begeistret, noe som kan skyldes at artisten forberedte seg like grundig som til en «vanlig» konsert. Folsom Prison Blues var ett av numrene, et annet var Greystone chapel, det siste skrevet av Glen Sherley, som var en av fangene.

Folsom Prison Blues
Greystone chapel

Til innholdsliste for denne utgaven

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *